Apple Benelux

Het nieuwste op racegebied: 4x4 EVO 2 voor de Mac

Door Brad Cook

Droom jij er ook wel eens van om in onbekend terrein op avontuur te gaan? Om ongebaande wegen te verkennen of je eigen weg te zoeken?

truck vliegt door de lucht

Hou je stuur maar stevig vast, want 4x4 EVO 2 gaat zo dadelijk met je computer aan de haal...

Je kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week je elektronische bestelling plaatsen.

Dan mag je het nieuwste spel van Aspyr Media, 4x4 EVO 2, niet missen. Met 4x4 EVO 2 op je Mac ben je verzekerd van menige opwindende terreinrit door de ruigste landschappen die tot nu toe in racespellen te zien zijn geweest. En je hoeft niet bang te zijn dat je zonder benzine komt te zitten. 4x4 EVO 2 is namelijk speciaal ontworpen voor het hoge octaangehalte van Mac OS X. Onder de motorkap van Mac OS X gaan technologieën schuil die je een race zonder haperingen bezorgen, zoals multitasking en de geavanceerde OpenGL-3D-technologie.

aangepaste truck

Volledig aanpasbare voertuigen houden je op het juiste spoor.

Rijd de race op jouw manier
4x4 EVO 2, de opvolger van het populaire 4x4 Evolution, heeft niet alleen een pakkende, kortere naam, maar biedt je bovendien 120 aanpasbare sportwagens en trucks, dertig parcoursen met een groot aantal opties en een uitgebreide carrièremodus met onder andere speciale opdrachten. Alle auto's in het spel zijn gemodelleerd naar hun tegenhangers in de echte wereld, van bedrijven als General Motors, Toyota, Lexus en andere autofabrikanten.

Blonk 4x4 Evolution al uit door levensechte animaties en weersomstandigheden, in 4x4 EVO 2 is dit repertoire verder uitgebreid. De voertuigen zijn stuk voor stuk zo gedetailleerd dat je de bestuurders door de voorruit heen kunt zien. Je kunt rijden in mist of regen, midden op de dag of in de avond. Als de zon ondergaat en de (uiterst realistische) omstandigheden steeds slechter worden, wordt het spel steeds moeilijker. En vergeet niet uit te kijken voor bomen, palen, rotsblokken en andere obstakels. Zodra je er een raakt, gedraagt je auto zich geheel volgens de wetten van de natuurkunde!

jeep in het oerwoud

Je concurrenten zitten je op de hielen. Je kunt ze voor blijven door de weg af te snijden.

In tegenstelling tot andere racespellen is er in 4x4 EVO 2 geen duidelijk afgebaand parcours. Je volgt gewoon een pijl die ruwweg in de richting wijst waarin je moet rijden. Zodra je een mogelijkheid ziet om de weg af te snijden en zo eerder bij de finish te arriveren, moet je die kans vooral niet laten lopen. Raadpleeg voor meer tips de Speltips hiernaast.

Vrij om op onderzoek uit te gaan
Gelukkig biedt dit spel ook een modus waarin je het terrein vrijelijk kunt exploreren. Zo kun je de verschillende parcoursen leren kennen en uitzoeken hoe je het best de weg kunt afsnijden. In deze modus heb je geen tegenstanders en sta je niet onder druk om te winnen. Je kunt de omgeving dus naar alle kanten doorkruisen en het landschap op je gemak in je opnemen.

Echte tegenstanders
Als je je racevaardigheid wilt toetsen aan die van menselijke in plaats van computertegenstanders, dan kan dat ook. Open eenvoudig het multiplayer-menu and selecteer een on line-spel. Je kunt racen tegen iedere 4x4 EVO 2-speler, ook tegen spelers die van een pc gebruikmaken.

Carrière maken als terreinrijder
logo Als je liever tegen computertegenstanders wilt strijden, kun je de carrièremodus selecteren en in de huid kruipen van een roekeloze professional (zij het zonder de bijbehorende gebroken botten). Bij de start van je carrière ontvang je van de computer $ 30.000 aan virtueel startgeld. Hiermee kun je een auto kopen en aanpassen. Net als in het echte leven kun je je truck naar de garage brengen en naar hartelust sleutelen aan de ophanging, de banden, de remmen en allerlei andere instellingen.

zandweg

Gedetailleerde omgevingen en wegdektypen maken het spel levensecht.

Naarmate je carrière zich ontrolt, rijd je steeds meer races en neem je opdrachten aan waarmee je geld kunt verdienen dat je vervolgens kunt gebruiken om je auto op te knappen of een nieuwe, betere wagen aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld een dorp bevoorraden dat door een aardbeving van de bewoonde wereld is afgesloten, of op een afgelegen plek een belangrijke pakket bezorgen. Zodra je je opdracht hebt voltooid, doen zich meestal nog een paar verrassende mogelijkheden voor om wat extra's te verdienen, dus blijf bij de les.

Je uiteindelijke doel in de carrièremodus is om je aan te sluiten bij een team. Er komt een aantal terreinraceteams in het spel voor, elk met een eigen voorkeursauto. Bedenk dus bij welk team je je wilt aansluiten en win een paar races in de voorkeursauto van dat team. Het team zal je dan uitnodigen voor een kwalificatierace die je moet winnen om een plaatsje in het team te veroveren. Zodra je lid bent van het team, heb je toegang tot speciale auto's en onderdelen waarmee je je vaardigheden op een hoger niveau kunt brengen.

speler

Met de replay-functie kun je oude races opnieuw beleven.

Als jij denkt dat je uit het goede hout gesneden bent, bezoek dan de Apple Store op het internet of een Apple reseller bij jou in de buurt en je leeft in no time het avontuurlijke leven van een echte terreinracer. Racehandschoenen en helm zijn uiteraard niet bij de prijs inbegrepen.

Raadpleeg het overzicht van onze spelapparatuur voor extra's waarmee je nog meer uit je spellen kunt halen. Het is aan te bevelen om voor dit spel een stuur aan te schaffen.

Controlepost
Als je je racevaardigheid wilt aanscherpen, vind je hier een aantal fantastische tips.

Speltips