Korps: Friesland, plaats: Friesland 18-04-2002
Politieberichten van 17/4 (13.00 uur) t/m 18/4 (07.00 uur)

Sneek: inbraak school
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een school aan de J. Douwamastraat. Aan de achterzijde van de school werd de ruit van een klaslokaal ingeslagen. Uit de school werd een computer weggenomen. Een medewerker van de school, een 55-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Woensdag tussen 13.00 en 13.30 uur werd van een 66-jarige inwoonster van Leeuwarden haar portemonnee gestolen. De vrouw was aan het winkelen. In een winkel aan het Ruiterskwartier was de vrouw nog in het bezit van haar portemonnee en heeft aldaar nog iets gekocht wat zij met haar bankpasje betaald heeft. Vermoedelijk heeft toen iemand over haar schouder stiekem meegekeken en daarna de portemonnee met bankpasje gestolen. Even later kwam de vrouw tot ontdekking dat zij haar portemonnee kwijt was. Zij heeft daarop direct haar bankpasje laten blokkeren, doch toen was er al een geldbedrag van haar rekening afgeschreven. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Woensdag tussen 12.10 en 12.20 uur moest een chauffeur, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, goederen lossen in de Kleine Kerkstraat. Toen hij uitstapte sloot hij de beide voorportieren af. Hij haalde vervolgens goederen uit de auto en bracht die de zaak binnen. Hierbij werd de laadruimte niet afgesloten. In de cabine lag een tas met o.a. een rijbewijs, een bril, een portemonnee met geld en een agenda, die werd weggenomen. De chauffeur heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: drank op straat
Woensdag omstreeks 11.25 uur werden twee inwoners van Leeuwarden, 39 en 33 jaar, op de Bleeklaan aangetroffen, die aldaar alcoholische drank dronken. De beide mannen kregen een bekeuring voor het nuttigen van alcohol op de openbare weg.

Leeuwarden: portemonnee gestolen
Woensdag omstreeks rekende een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden in een winkel aan de Nieuwestad een bedrag af bij de kassa. Op het moment dat zij afrekende en haar pincode intoetste, stond een onbekende jonge vrouw vlak achter haar, die waarschijnlijk heeft gezien wat zij had ingetoetst. Toen het slachtoffer daarna nog even in de winkel rondkeek, werd haar portemonnee gerold. De jonge vrouw verliet daarop de winkel en werd bij de uitgang nog even tegengehouden door het slachtoffer, die zegt Jij hebt mijn beurs De jonge vrouw liep daarop weg. Zij werd achtervolg door een medewerkster van de winkel, die zag dat de vrouw bij de Waag ging pinnen. Toen het slachtoffer haar bankpasje liet blokkeren, bleek dat er inmiddels een geldbedrag van haar rekening was afgeschreven. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Het signalement van de jonge vrouw: leeftijd 15 tot 20 jaar, lengte ongeveer 1.70 meter, blank, droeg donkere broek met twee witte strepen en een witte jas.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Woensdag omstreeks 13.55 uur werd op de Groeneweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daar dit reeds de 6e keer was dat hij hiervoor een bekeuring kreeg, werd nu ook de auto van de verdachte in beslag genomen.

Leeuwarden: aantreffen drugs
Woensdag omstreeks 15.30 uur reed een patrouille over de Weaze. Toen een man de politieauto zag naderen, gooide hij iets weg. Dit toch maar even bekeken. Het bleek te gaan om een 0,1 gram heroïne De man, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, ter plaatse staande gehouden en hij deed afstand van de heroïne die daarop werd meegenomen naar het bureau en vernietigd zal worden.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 8 tot en met 14 april in Friesland 87.315 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 7990 overtredingen geconstateerd. De snelste overtreder reed op de N354 richting Sneek. Op deze weg waar een maximen snelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 130 kilometer per uur, een overtreding van 50 kilometer. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. In Sneek werd op het zuidelijk deel van de rondweg werd een snelheid van 99 km gemeten, een overschrijding van 49 km (ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 km per uur in verband met wegwerkzaamheden). In Zurich op de N31werd 125 km gemeten waar 80 km is toegestaan; een overschrijding van 45 km. Op de Rijksstraatweg in Zweins werd 123 km gemeten waar 80 km is toegestaan; een overschrijding van 43 km. In Gerkesklooster op de Verlaatsterweg werd 93 km gemeten waar 50 km is toegestaan, een overschrijding van 43 km. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N355 bij Buitenpost (maandag 20 april), op de N381 bij Oosterwolde (woensdag 22 april) en op de N359 bij Workum (vrijdag 24 april).

Bolsward: mishandelingen in centrum opgelost
De politie heeft een onderzoek afgerond naar openlijk geweldplegingen en mishandelingen in Bolsward. Het ging hier met name om incidenten van de laatste maanden tijdens het uitgaan in het weekend. In totaal werden 12 aangevers, 25 getuigen en 10 verdachten gehoord. Een aantal verdachten werd gehoord in meerdere zaken. De verdachten waren over het algemeen 18 à 19 jaar; de jongste was 16 en de oudste 23 jaar. Tien verdachten kwamen uit Bolsward, één uit Den Haag en één uit Nijland. De processen-verbaal zijn opgestuurd naar het openbaar ministerie. De verdachten zullen zich één dezer dagen voor de rechter moeten verantwoorden.
Naast het opsporen van verdachten zijn ook structurele maatregelen genomen om herhaling zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is gelijktijdig aan het onderzoek verscherpt toezicht ingesteld in de weekenden in de omgeving van uitgaansgelegenheden in Bolsward. De buurtagent heeft gespreken gevoerd met horecaondernemers over de problematiek. Er zijn afspraken gemaakt over toezicht en de aanpak van incidenten. Aansluitend zullen er nadere gesprekken komen tussen horeca, gemeente en politie om het uitgaan weer meer plezierig te maken.