Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Zwolsche en Royal

De besprekingen over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden lopen tegen het einde.

Aan de onderhandelingstafel wordt duidelijk waar de geschilpunten liggen. Zo houdt uw werkgever vast aan een keuzesysteem dat voor ons onacceptabel is. Tevens bevat het voorgestelde salarisgebouw een aantal aspecten waar wij niet helemaal mee in kunnen stemmen.

Zoals u weet spreken wij, Dienstenbond CNV, al enkele maanden met uw werkgever over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden van Zwolsche Algemeene en Royal Nederland Verzekeringsgroep. Uitgangspunt bij deze besprekingen, zoals geformuleerd in het Sociaal Begeleidingsplan, is dat de medewerker op individuele basis in zijn
arbeidsvoorwaardenpakket er niet op achteruit gaat.

Per regeling wordt eerst bepaald hoe die er voor de voltallige organisatie uit gaat zien. Als vervolgens blijkt dat één van de organisaties een betere regeling heeft, dan maken wij afspraken over een overgangsmaatregel.

Salarisgebouw
Er zijn grote verschillen tussen de salarisgebouwen van beide bedrijven. In de nieuwe organisatie zal gekozen worden voor een salarisgebouw dat het meest lijkt op het huidige salarisgebouw van Zwolsche Algemeene. Het voorgestelde salarisgebouw voldoet echter op onderdelen nog niet aan eisen die wij hieraan stellen.

Keuzemenu
In de CAO staat dat de mogelijkheid bestaat om jaarlijks te kiezen voor het aanpassen van de jaarlijkse arbeidsduur met 104 uur meer dan wel minder. Uw werkgever wil dat medewerkers niet jaarlijks vooraf deze keuze kunnen maken. Hiermee handelt uw werkgever volgens de vakbonden in strijd met de CAO. Wij zullen in ieder geval niet instemmen met het voorstel van uw werkgever.

Korting hypotheken
Een derde geschilpunt is de personeelskorting op hypotheken. De regeling van Zwolsche Algemeene is aanzienlijk ruimer dan de regelingen bij Royal Nederland. Gezocht wordt naar een oplossing.

Buitendienst
Uw werkgever wil dat nieuwe buitendienstmedewerkers worden aangenomen in de binnendienst-CAO. Dit voorstel is in strijd met de CAO, wij zullen hiermee dus ook niet instemmen.

Uiteraard zullen wij over veel meer onderwerpen overeenstemming moeten bereiken. Zodra er nieuws is, verneemt u dat van ons.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, tel: 010 - 265 11 11, email: rotterdam@cnvdibo.nl.

Rotterdam, 18 april 2002.