KPN NV

i-mode vanaf 18 april in Nederland verkrijgbaar

4 april 2002

Met de komst van i-mode biedt KPN Mobile vanaf donderdag 18 april voor Nederland unieke mobiele datadiensten. De introductie markeert de overgang naar een nieuw tijdperk: van mobiele spraak naar mobiele data. KPN Mobile biedt klanten met i-mode een nieuwe belevingswereld zowel qua kleur als geluid; i-mode voert naar een nieuwe manier van communiceren met de wereld om je heen. Voor het eerst kan de gebruiker van i-mode op het toestel snel en gemakkelijk die informatie raadplegen die de gebruiker privé en zakelijk op dat moment nodig heeft. Zo kan de gebruiker het nieuws bekijken, de beurskoersen volgen, files opvragen, routes plannen, vakantiefoto's bekijken, huizen zoeken, recepten vinden, spelletjes spelen, favoriete beltonen downloaden en nog veel meer. Al deze informatie kan binnen i-mode gepersonaliseerd worden. Heeft de gebruiker deze persoonlijke instellingen aangebracht onder een reeks van favoriete diensten, dan ontstaat een groot gebruiksgemak. Naast bellen en sms-en is het met i-mode nu ook makkelijk om mobiel te e-mailen.

Vanaf 18 april is i-mode te koop bij zo'n 340 winkels van Primafoon, BelCompany en The Phonehouse in Nederland. Meer winkelketens zullen volgen.

De N21i van NEC is het eerste mobiele toestel in Nederland dat voor i-mode geschikt is. Dit toestel wordt in combinatie met een voice- en data-abonnement verkocht. Het toestel is verkrijgbaar vanaf EUR 199, afhankelijk van het type voice-abonnement dat gekozen wordt. Het i-mode abonnement bestaat uit de toegang tot i-mode (EUR 3 per maand) én een GPRS datagebruiksbundel (een pakket data). De goedkoopste databundel van 200 kB is voor EUR 2 verkrijgbaar, waarmee 'i-moden' dus vanaf EUR 5 per maand mogelijk wordt. Er zijn ook databundels van 1MB en 5 MB.

De kosten voor diensten van informatieleveranciers variëren van EUR 0 EUR 2 per maand. Een deel van de content is gratis en blijft dat ook. Sommige aanbieders starten met diensten die na enige maanden gedeeltelijk betaalde diensten worden. Bij de start zal ongeveer 50% van de diensten gratis zijn. KPN Mobile biedt de klant een gratis e-mailservice. De klant betaalt alleen voor de ontvangen en verstuurde data.

Met i-mode is de klant "always on"; voor het gebruik van i-mode is in- en uitloggen dus niet nodig. De klant betaalt voor de hoeveelheid verzonden en ontvangen data en niet voor de duur van de verbinding. Dat is het belangrijkste verschil met de betalingsstructuur voor mobiel bellen, zoals de klant dat gewend is. Het maakt voor de kosten dan ook niet uit hoe lang de klant de informatie bekijkt. De totale afrekening voor i-mode en voor de opgevraagde informatie vindt via de KPN Mobile-nota plaats.

In het i-mode menu is een functie beschikbaar, waarmee klanten zicht houden op de hoeveelheid data (kB's) die zij verbruikt hebben, waardoor ze niet verrast worden door onverwachte kosten.

KPN Mobile heeft contentovereenkomsten met meer dan 50 nationale en internationale partners. Met deze bedrijven wordt nauw samengewerkt. Bij de introductie worden door deze toonaangevende partners ruim 65 zogenaamde gecertificeerde sites aangeboden. Deze zijn beoordeeld op kwaliteit, actualiteit, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice. Voor contentpartners vormt i-mode een nieuw medium om hun klanten te bereiken. Daarnaast hebben klanten toegang tot vele zogenaamde open sites. Deze sites zijn eenvoudig te maken en kunnen door alle gebruikers bekeken worden. Het aantal open sites zal daarom naar verwachting snel groeien.

KPN Mobile heeft eerder al bekend gemaakt ook afspraken te hebben met Toshiba voor de levering van de TS21i. Dit i-mode toestel komt in de tweede helft van dit jaar op de markt. Gesprekken met andere partijen zijn nog gaande.

Voor de introductie van i-mode werkt KPN Mobile nauw samen met haar strategische partner NTT DoCoMo. Deze Japanse aanbieder is de uitvinder van i-mode. In eigen land telt i-mode inmiddels al meer dan 32 miljoen gebruikers.

De persconferentie in de Amsterdam Convention Factory op 4 april is direct te volgen via www.kpn.com vanaf 10.30 uur.

Bijlagen

- kostenoverzicht

- voorbeelden om een idee te krijgen wat een gebruiker met een 200 kB databundel kan doen
- overzicht van alle contentpartners met alle informatie en diensten is bijgevoegd

Noot voor de redactie (