Erasmus Universiteit Rotterdam

18 april 2002

Inleidende leergang Accountancy voor buitenlanders

Minister Van Boxtel reikt certificaten uit aan hoogopgeleide vluchtelingen

Op donderdag 18 april 2002 reikt minister Roger van Boxtel (Grote Stedenbeleid) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam certificaten uit aan de cursisten Inleidende leergang Accountancy voor buitenlanders. De cursus kwam tot stand met samenwerking van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam. De deelnemers zijn afkomstig uit landen als Afghanistan, Iran, Irak, voormalig Joegoslavië en Ethiopië.

De vijftien cursisten, die na een aantal selectierondes tot de opleiding werden toegelaten, hadden in hun land van herkomst een diploma op hbo- of wo-niveau in de financieel-administratieve sfeer behaald en bezaten vele jaren werkervaring in deze sector.

Voor deze groep is een speciaal leerprogramma ontwikkeld, dat niet alleen kenniscomponenten kent, maar ook spreek- en schrijfvaardigheden in dit vakgebied, arbeidsmarktoriëntatie en bemiddeling al dan niet via een stageperiode naar betaald werk. Inmiddels hebben zes cursisten een betaalde functie gevonden.

Uniek kenmerk van het project is het feit dat zowel de kenniscomponenten als de vaardigheden zoveel mogelijk werden aangeboden in het verlengde van de reeds aanwezig kennis en ervaring. Opmerkelijk is ook dat een dergelijk traject aan een universiteit werd gecreëerd.

De Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelt schakeltrajecten om de groep hoogopgeleide buitenlanders in haar reguliere opleidingen laten instromen. Deze trajecten omvatten een combinatie van vakgerichte kennis, taalontwikkeling, studievaardigheden en kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt. Einddoel moet zijn dat deze groep zich volledig gekwalificeerd en met een Nederlands diploma op de Nederlandse arbeidsmarkt kan presenteren.

Noot voor de pers
Certificaatuitreiking 18 april
Plaats: Woudestein, Senaatszaal
Tijd: 10.00 11.00 uur.
Info: Bureau Doorstart, mw. Marijke Vos-Maan, tel. (010) 408 2285 e-mail: vosmaan@erasmusplus.eur.nl

INLINE]