Vereniging Milieudefensie


Aankondiging voor de pers

Milieu- en bewonersorganisaties willen
duidelijkheid over milieuregels
Milieuvergunning Schiphol opnieuw voor Raad van
State

Amsterdam, 11 april 2002 --- De Raad van State buigt zich donderdag 18 april opnieuw over de milieuvergunning van Schiphol, die geldt voor het huidige vierbanenstelsel. Ruim 2.500 omwonenden van Schiphol, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Platform Leefmilieu Regio Schiphol en Milieufederatie Noord-Holland procederen al twee jaar tegen de in 2000 versoepelde toepassing van de milieugrenzen voor Schiphol, waarmee een forse groei van het vliegverkeer tot 460.000 vluchten mogelijk wordt gemaakt. Die versoepelde toepassing leidt tot méér milieuaantasting, wat in strijd is met de Planologische Kernbeslissing Schiphol (PKB).

Wat: Behandeling Raad van State bezwaren tegen aanwijzingsbesluit Schiphol Wanneer: Donderdag 18 april 2002 Aanvang: 10.00 uur
Waar: Raad van State, Kneuterdijk 22, Den Haag Uitspraak: Na tenminste zes weken

De milieu- en bewonersorganisaties zetten hun procedures tegen de milieuvergunning door, al tracht het kabinet het hele normenstelsel dat is vastgelegd binnen de PKB te vervangen door een nieuwe wet Luchtvaart. Deze wet moet ingaan bij het in gebruik nemen van de vijfde baan voor Schiphol in 2003.
Het ziet er echter naar uit dat zowel de wet als de ingebruikname van de vijfde baan vertraging op gaan lopen. Daardoor zouden de huidige milieuregels wel eens langer mee moeten dan het kabinet had voorzien.

De Eerste Kamer wil zorgvuldig te werk en heeft geëist dat het voorstel van de minister voor de nieuwe wet opnieuw door de afdeling advies van de Raad van State becommentarieerd wordt. Dat kost tijd.
Een tweede bijkomstigheid is dat de taxibaan die optimaal gebruik van de vijfde baan mogelijk moet maken vertraging heeft opgelopen. Het gevolg is dat de nieuwe baan waarschijnlijk pas in 2004 volop in gebruik is. Dit uitstel maakt het des te belangrijker nog een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te krijgen over de huidige milieuregels.

###






Vereniging Milieudefensie