Katholieke Universiteit Nijmegen

Oratie Ellen van Donk, hoogleraar limnologie:
Netwerken in het water
Onderwater leeft van alles. En dat leven eet en communiceert via netwerken. Watervlooien, vissen en algen kunnen bijvoorbeeld door chemische communicatie hun lot als hapklaar brok ontvluchten. Kennis over deze netwerken is belangrijk voor onder andere de restauratie van meren. Ook netwerken van onderzoekers, waterbeheerders en beleidsmakers zijn onmisbaar. Donderdag 18 april houdt prof.dr. Ellen van Donk, bijzonder hoogleraar in de limnologie, haar oratie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Maar driehonderdste procent van al het water op aarde is zoet oppervlaktewater. De mens gebruikt dit intensief. We lozen er onze afvalstoffen in, gebruiken het voor drinkwater, voor recreatie, als kweekvijver voor voedsel, voor bevloeiing van gewassen en voor opwekking van energie. Geen wonder dat er een nijpend tekort aan schoon, zoet water is ontstaan. Het jaar 2003 is daarom door de Verenigde Naties uitgeroepen tot `Het jaar van het zoete water'.

Limnologie
Limnologie is de wetenschap die dit zoete oppervlaktewater bestudeert. Honderd jaar geleden gaf hoogleraar Alphonse Forel de limnologie haar naam, afgeleid van het Griekse woord limny (= limne), dat meer, moeras of ook wel poel betekent. De biologische discipline binnen de limnologie richt haar aandacht vooral op de bestudering van de complexe interacties tussen waterorganismen onderling en hun milieu. Recent onderzoek laat zien dat waterorganismen niet alleen met elkaar verbonden zijn via een `voedselnetwerk', maar ook met elkaar communiceren via een `informatienetwerk'. Sommige prooien zijn in staat hun aanvallers te signaleren via stoffen die deze aanvallers uitscheiden. De prooien reageren op de `infochemicaliën' met één of ander verdedigingsmechanisme, zoals kolonievorming of stekels bij algen, helmvorming bij watervlooien en een hoge rug bij vissen. Deze fenomenen zijn niet alleen wetenschappelijk interessant, maar ook belangrijk voor waterbeheerders. Zo blijkt het terugdringen van de fosfaatbelasting of de toepassing van actief biologisch beheer bij de restauratie van meren niet altijd succesvol, omdat de relaties tussen waterorganismen complexer zijn dan onderzoekers aanvankelijk aannamen.

Het Schure-Beijerinck-Popping fonds heeft de aanstelling van dr. Ellen van Donk als bijzonder hoogleraar Limnologie aan de KUN mogelijk gemaakt. Van Donk leidt op het NIOO-KNAW, Centrum voor Limnologie in Nieuwersluis een onderzoeksgroep op het gebied van de ecologie van het zoete water. De nieuwe leerstoel maakt deel uit van het Centrum voor Wetland Ecologie (CWE), een samenwerkingsverband tussen het NIOO-KNAW en de KUN.

12-4-2002


* zie ook speciale site KUN water en wetenschap