Ingezonden persbericht

Persbericht 16 april 2002

Konikpaardentransport naar Rusland gaat niet door

Het geplande transport van konikpaarden op donderdag 18 april a.s. vanuit het Lauwersmeer naar Rusland gaat niet door. Vandaag, twee dagen voor vertrek, stellen de autoriteiten in Rusland dat gedurende de quarantaine periode (21 dagen) een veterinair uit Rusland bij de konikpaarden aanwezig had moeten zijn. Eerder was overeengekomen dat gedurende de quarantaineperiode een Russische veterinair die in Nederland gestationeerd is de quarantaine van de konikpaarden zou volgen. Zo kort voor vertrek naar Rusland was het onmogelijk om aan de Russische eis te voldoen, met als gevolg dat het transport van de baan is. Het Large Herbivore Initiative (LHI) van het internationale Wereld Natuur Fonds is uit het veld geslagen en vindt deze gang van zaken onbegrijpelijk, omdat feitelijk aan alle veterinaire vereisten is voldaan. "Het is ook een grote teleurstelling voor de chauffeurs, sponsors waaronder Pelikaan Reizen en vrijwilligers die geheel kosteloos tijd en energie in dit transport gestoken hebben ", aldus Fred Baerselman van het LHI.

Pogingen om via bemiddeling door de Nederlandse Landbouwraad in Moskou met de Russische veterinaire dienst, evenals contacten vanuit het ministerie van LNV op het hoogste veterinaire niveau, het transport alsnog te laten doorgaan, zijn op niets uitgelopen.

De konikpaarden staan momenteel in een kraal bij het Lauwersmeer. Naar verwachting zal een gedeelte van de paarden zo spoedig mogelijk vrijgelaten worden in het Lauwersmeer en zal het andere deel van de paarden worden overgebracht naar een natuurontwikkelingsgebied in Duitsland.

Met het niet doorgaan van dit transport zal de oorspronkelijke grote zoogdierengemeenschap in Rusland niet aangevuld worden met konikpaarden. Het ecologische herstel in het nationale park Orlovskoje Polesie, behorend bij de regio Orel-Bryansk-Kaluga, zal hierdoor een gevoelige achterstand oplopen.


---

Meer informatie:
Marie Jeanne Douven, persvoorlichter, telefoon (030) 693 73 13, mobiel (06) 29 535 952, email: mdouven@wwf.nl.