CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Poortactie bij Shell

De leden van CNV Chemie en energie hebben het cao-eindbod van Shell definitief afgewezen. Donderdagmiddag 18 april houden werknemers van Shell een poortactie in Pernis. Zij willen dan de directie een brief aanbieden, waarin zij het bod afwijzen en de directie oproepen om de cao-onderhandelingen te heropenen.

De cao-onderhandelingen liepen vorige week spaak op een cao-eindbod van Shell. De CNV-leden hebben dit bod nu in een ledenvergadering definitief afgewezen.

Shell biedt in een eenjarige cao niet meer dan 3 procent per 1 april 2002 en een eenmalige uitkering van 300 euro. CNV Chemie en energie wil 4 procent in een cao voor één jaar. 'Shell kan dat makkelijk betalen, het concern staat er heel goed voor', vindt cao-onderhandelaar Evert Jan van de Mheen. 'Als je dan bovendien hoort dat de Shell-top zo'n twaalf procent heeft opgestreken, de bonussen en verzilverde opties nog niet eens meegerekend, dan is duidelijk dat onze leden 3 procent een lachertje vinden.'

De bond vindt het ook belangrijk dat de hoge werkdruk eindelijk eens echt wordt aangepakt. 'Daar hebben we tijdens de vorige cao al afspraken over gemaakt, maar daar is nagenoeg niets van terechtgekomen', zegt Van de Mheen. 'Shell vindt het kennelijk normaal om zijn werknemers te pas en te onpas op te roepen, ook op vrije dagen.'
De bond wil nu een 'werkdrukpenalty' afspreken (een vergoeding voor elke ongeplande extra dienst). Zo'n penalty zou volgens de bond tevens een uitstekend meetinstrument zijn voor de werkdruk in het bedrijf. Shell ziet echter niets in de werkdrukpenalty.

De poortactie vindt plaats vanaf 12.00 uur. Locatie: Shell, Poort 5, Vondelingenweg 601, Pernis. Ook werknemers van de locatie Moerdijk zullen zich dan bij de actievoerders in Pernis voegen.

Nadere inlichtingen:

- Evert Jan van de Mheen, cao-onderhandelaar CNV Chemie en energie, tel. 06-53736490.

- Kees de Vos, CNV-persvoorlichter, tel. 030-6348244 (kantoor) of
06-22393007

Houten/Rotterdam, 17 april 2002

17 apr 02 11:26