Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Een (on)zichtbaar gebouw voor Nederlands Forensisch Instituut (17-4-2002)


Op donderdag 18 april 2002 om 15.30 uur verrichten minister Korthals van Justitie, directeur-generaal Van der Veen van de Rijksgebouwendienst en de grondlegger van het gerechtelijk laboratorium, professor Froentjes, de eerste bouwhandeling voor de nieuwbouw van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De handeling is het officiële startsein voor de bouw van het complex dat onder de rook van het knooppunt Ypenburg verrijst. Het gebouw, dat in opdracht van de Rijksgebouwendienst is ontworpen door Claus en Kaan architecten, weerspiegelt de nieuwe boodschap van het NFI: openheid.

NFI
Het NFI is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie. Het NFI verricht in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie laboratoriumonderzoek bij delicten. Daarnaast ontwikkelt het NFI nieuwe onderzoeksmethoden en geeft voorlichting aan de Nederlandse politie, het OM en andere opsporingsinstanties. Het NFI is nu verspreid over meerdere gebouwen in de Plaspoelpolder in Rijswijk.

Uniek
Identiteit NFI komt in nieuwbouw tot uiting: integratie tussen architectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Zichtbaar en onzichtbaar, dat zijn de polen van het NFI. Die twee kanten worden belicht in het nieuwe gebouw en park dat het NFI omringt. Het ontwerp van het gebouw lijkt vanaf de snelweg een glazen doos in een stalen omhulsel dat rust op een dijklichaam. Dichterbij komend worden steeds meer details van het gebouw zichtbaar.
Het uit vier verdiepingen bestaande gebouw bestaat aan de buitenkant uit een schil van laboratoria. Daarachter bevinden zich kantoren, onderzoeksruimten, een bedrijfsrestaurant, maar ook patio's met kunstwerken.

Ook landschapsarchitect Aleks Droog heeft het thema opgepakt in de manier waarop je het NFI in de toekomst benadert. Zichtbaar vanaf de A4 en onzichtbaar vanaf de wijk Ypenburg verscholen achter een dijk.
Blikvanger voor de hoofdingang, die verdiept onder het gebouw ligt, is een reusachtige schaal met een vingerafdruk. Een kunstwerk van Jeroen van Westen, als embleem voor forensisch onderzoek. Op deze wijze worden architectuur en beeldende kunst in en rond het gebouw tot een unieke eenheid gesmeed. Het NFI wordt zo letterlijk en figuurlijk een uniek instituut in Nederland: er bestaat er maar één van.
Eind 2004 zal het NFI volgens de planning de nieuwe huisvesting in gebruik nemen. De totale bouwkosten van het project dat de Rijksgebouwendienst voor Justitie realiseert bedragen 100 miljoen euro. Totaal bruto vloeroppervlak bedraagt 26.000 m2.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7258&site=persbericht )


---