STICHTING NEDERLAND SCHOON

Minister Netelenbos start zwerfafvalcampagne langs rijkswegen

PERSBERICHT

Den Haag/Haarlem, 17 april 2002

MINISTER NETELENBOS START CAMPAGNE TEGEN ZWERFAFVAL LANGS RIJKSWEGEN

'SNELWEG' BIEDT AUTOMOBILISTEN OPLOSSING VOOR AFVALPROBLEEM

Op donderdagochtend 18 april a.s. om 8.45 uur introduceert Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat de 'SnelWeg',een nieuwe recyclebare afvalzak voor in de auto. Zij doet dit tijdens de aftrap van de grootscheepse zwerfafvalcampagne van Rijkswaterstaat en de Stichting Nederland Schoon, op het parkeerterrein van Shell-station 'Den Ruygen Hoek' aan de A4, Den Haag richting Amsterdam.

Met deze aftrap start een proefproject van de Stichting Nederland Schoon: de SnelWeg, een nieuwe recyclebare afvalvoorziening voor automobilisten, in de vorm van een uitvouwbare papieren zak met kartonnen hengsel. SnelWeg is het prijswinnend ontwerp van de NederlandSchoon Design Award 2001. Deze prijsvraag is uitgeschreven nadat uit onderzoek bleek dat ruim een kwart van de automobilisten hun afval in de berm gooit bij gebrek aan een afvalvoorziening in de auto. De SnelWeg wordt vanaf 18 april a.s. bij wijze van proef gratis verstrekt in Noord-Holland via uitgiftepunten van Shell, Volkswagen en ANWB. Overige sponsors van de SnelWeg zijn Campina en McDonald's. Na evaluatie wordt besloten of en op welke wijze de SnelWeg landelijk verspreid gaat worden. De SnelWeg wordt in Noord-Holland als proef ingezet ter ondersteuning van deze campagne, getiteld 'Zwerfafval weggegooid geld' van Rijkswaterstaat en Nederland Schoon.

De zwerfafvalcampagne langs de rijkswegen is een voortzetting van de vorig jaar in Noord-Brabant gehouden campagne die 20% vermindering van het zwerfafval in de bermen opleverde. De komende jaren wordt de campagne landelijk uitgerold. Na Noord-Holland volgen Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe in de zomer van dit jaar. De campagne is verdeeld in verschillende fasen, waarin elke keer een ander aspect van het zwerfafvalprobleem aan de orde komt. Door middel van opvallende 'mottoborden' op parkeerplaatsen en bij op- en afritten worden weggebruikers in de noordelijke helft van Nederland de komende maanden geïnformeerd over de omvang van het zwerfafvalprobleem, de nadelige gevolgen ervan en het feit dat weggooien van afval in de bermen en bij parkeerplaatsen wettelijk verboden is en dus strafbaar.

Tijdens de laatste fase van de campagne wordt, in samenwerking met de politie, een zogenaamd 'lik-op-stuk-beleid' gevoerd. Weggebruikers die illegaal hun afval weggooien, lopen kans op een boete van minimaal 46 euro. De politie zal tijdens surveillances hierop toezien.

Het kost Rijkswaterstaat landelijk ruim acht miljoen euro per jaar om zwerfafval langs de rijkswegen op te ruimen. Zwerfafval kost niet alleen veel geld, maar maakt tevens onze woon- en leefomgeving lelijk om te zien. Zwerfafval staat daarmee in de top drie van ergernissen bij de Nederlandse bevolking. Bovendien vervuilt zwerfafval bodem, grondwater, sloten en plassen.