Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Vis 02/2834
datum
17-04-2002

onderwerp
economische benutting

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In mijn brief d.d. 2 april jl. over economische benutting heb ik u aangekondigd dat namens mij overleg zal worden gevoerd met de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties (NVVS) en de Nederlandse Autonome Sportvisserij Organisaties (NASO) met als doel om de implementatie van het Beleidsbesluit Binnenvisserij een nieuwe impuls te geven en de samenwerking in de Stuurgroep Binnenvisserij zo snel mogelijk te herstellen. Dit overleg heeft inmiddels plaats gevonden. Met deze brief informeer ik u over de resultaten van dit overleg.

In dit overleg zijn concrete afspraken gemaakt die erop gericht zijn om de overlegstructuur (Stuurgroep en daaronder ressorterende werkgroepen), die is ingesteld ter implementatie van het Beleidsbesluit Binnenvisserij - waar nodig - te reactiveren. Dit betreft zowel een vaste overlegfrequentie van de Stuurgroep als het planmatig aansturen van de daaronder ressorterende werkgroepen. Hiermee wordt tevens gewaarborgd dat de diverse beleidsproducten op het terrein van de binnenvisserij met alle betrokken partijen binnen deze overlegstructuur worden afgestemd. Voorts is afgesproken dat ook de natuurorganisaties uitgenodigd zullen worden om een vertegenwoordiger aan de Stuurgroep te laten deelnemen. Gelet op de aard van de problematiek met betrekking tot de binnenvisserij acht ik een dergelijke verbreding gewenst.

datum
17-04-2002

kenmerk
Vis 02/2834

bijlage

Ten aanzien van economische benutting is met de sectororganisaties afgesproken dat op korte termijn gestreefd wordt naar overeenstemming tussen alle betrokken partijen over het te hanteren instrument (benuttingsmodel), incl. de daarbij behorende financiële en procedurele afspraken. Conform de hierboven vermelde afspraken zal besluitvorming hierover plaats vinden in de Stuurgroep Binnenvisserij.

Op grond van bovenstaande afspraken hebben de NVVS/NASO aangegeven hun terugtreden uit de overlegstructuur van het Beleidsbesluit Binnenvisserij ongedaan te maken en vanaf nu weer volwaardig te zullen deelnemen.

Voorts is in het overleg gesproken over het voorgenomen besluit ten aanzien van de omvorming van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB), zoals aan u is voorgelegd in mijn brief d.d. 22 februari jl., en over de bezwaren die de NVVS/NASO daartegen hebben. In mijn brief met betrekking tot het voorgenomen besluit heb ik reeds aangegeven de suggestie van de sportvisserijorganisaties om een organisatieadviesbureau in te schakelen om de vormgeving en invulling van het Nationaal Binnenvisserijcentrum nader te laten uitwerken, in overweging te nemen. In het overleg met NVVS/NASO is afgesproken dat ik op korte termijn een dergelijke adviesopdracht zal verstrekken. Dit onderzoek zal zich richten op aspecten van organisatorische, financiële, personele en bestuurlijke aard. De sectororganisaties (sport en beroep) zullen worden betrokken bij de formulering van de opdracht en begeleiding van het onderzoek. Het onderzoek zal in het tijdsbestek van een aantal maanden moeten plaats vinden.

Bovenstaande afspraken zijn inmiddels ook besproken met de Combinatie van Beroepsvissers. Daarbij is mij gebleken dat ook deze sectororganisatie zich kan vinden in deze afspraken.

Ik ben verheugd dat het mede dankzij de constructieve opstelling van alle betrokken sectororganisaties mogelijk is de beoogde nieuwe impuls aan de implementatie van het Beleidsbesluit Binnenvisserij te geven. Ik heb het vertrouwen dat langs deze weg de komende tijd op een aantal complexe dossiers betekenisvolle stappen kunnen worden gezet.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---