CBS

Aantal verkeersdoden in 2001 fors gedaald

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar met 7 procent gedaald. In 2001 zijn 1 085 personen in het verkeer om het leven gekomen. In 2000 waren dat er nog 1 166. De grootste daling deed zich voor bij jongeren. Het aantal verkeersdoden onder 15- tot 25-jarigen is met bijna een kwart gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze cijfers zijn gebaseerd op een combinatie van drie bronnen (doodsoorzaakformulieren, rechtbankdossiers en ongevalsrapporten).

Dalende trend
In 2001 is het aantal verkeersdoden met 7 procent gedaald, van 1 166 in 2000 naar 1 085. Daarmee lag het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2001 voor het eerst sinds de jaren vijftig onder de 1 100. Na een sterke stijging van het aantal verkeersdoden in de jaren vijftig en zestig bereikte het aantal verkeersdoden met meer dan drieduizend een top in het begin van de jaren zeventig. Sindsdien vertoont het aantal verkeersdoden een dalende trend.

Vooral jongeren en mannen slachtoffer
Veel meer mannen dan vrouwen komen in het verkeer om het leven. Driekwart van de verkeersslachtoffers is man. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst onder jonge twintigers. In deze leeftijdsgroep zijn bijna zes keer zoveel mannen als vrouwen het slachtoffer van een verkeersongeval. Het aandeel van jongeren onder verkeersdoden is hoog. Dertig procent van de verkeersdoden is tussen 15 en 30 jaar, terwijl deze leeftijdsgroep minder dan twintig procent van de bevolking uitmaakt. Onder jongeren vormen verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak. Een op de drie overledenen van 15-19 jaar is het slachtoffer van een verkeersongeval.

Grote daling bij brom- en snorfietsers
Onder brom- en snorfietsers is de daling van het aantal verkeersslachtoffers in 2001 procentueel het grootst. Het aantal dodelijk verongelukte brom- en snorfietsers is met 20 procent gedaald, van 110 in 2000 naar 87 in 2001. De daling was vooral groot bij jongeren. Het aantal dodelijke slachtoffers onder 15-19-jarige brom- en snorfietsers daalde van 43 in 2000 naar 25 in 2001. Naast jongeren vormen ook ouderen in deze verkeerscategorie een risicogroep. Bij ouderen was de daling echter minder groot dan bij jongeren.

Sterke daling bij jongere inzittenden van personenauto Bijna de helft van de dodelijke verkeersslachtoffers was bestuurder of passagier van een personenauto. Het aantal verongelukte inzittenden van een personenauto is gedaald van 543 in 2000 naar 503 in 2001, een daling met 7 procent. De daling was het hoogst onder jongeren. Het aantal dodelijke slachtoffers tussen 18 en 30 jaar daalde in 2001 met bijna 20 procent.

Relatief veel oudere fietsers verongelukken
Een op de vijf slachtoffers is fietser. Het aantal dodelijk verongelukte fietsers is nauwelijks veranderd. In 2001 overleden 228 fietsers in het verkeer. Relatief veel slachtoffers vallen onder oudere fietsers. Van de overleden fietsers is 40 procent 65 jaar of ouder, terwijl het aandeel van deze leeftijdsgroep in de bevolking minder dan 14 procent is. Bij verongelukte voetgangers is de gemiddelde leeftijd nog hoger. Een op de drie verongelukte voetgangers is 75 jaar of ouder. Het aantal verongelukte voetgangers is in 2001 vrijwel gelijk aan dat in 2000.

Technische toelichting
Voor de vaststelling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland zijn gegevens uit drie bronnen gecombineerd: gegevens uit de door de arts of lijkschouwer ingevulde doodsoorzaakformulieren, de rechtbankdossiers in geval van niet-natuurlijke dood en de ongevalsrapporten die door de politie zijn opgemaakt. Door deze koppeling en integratie van gegevens wordt het risico van onvolledigheid in de individuele bestanden geminimaliseerd. De resultaten van deze geïntegreerde berekening van het aantal verkeersdoden zijn beschikbaar vanaf het kalenderjaar 1996. Reeksen met cijfers uit oudere jaren zijn verkrijgbaar bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. Deze tijdreeksen zijn uitsluitend gebaseerd op de ongevalsrapporten die door de politie zijn opgemaakt. De in dit persbericht vermelde verkeersdoden zijn allen omgekomen als gevolg van een verkeersongeval in 2001 op Nederlands grondgebied. Naast cijfers op nationaal niveau zijn ook provinciale cijfers beschikbaar. De Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat brengt vandaag ook een persbericht uit over het aantal verkeersdoden, gebaseerd op de ongevalsrapporten die door de politie zijn opgemaakt. In het persbericht van AVV wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het beleid op het terrein van de verkeersveiligheid. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met Saskia Kranendonk van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, tel. (070) 351 71 16.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. Jan Latten, tel. (070) 337 52 32.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-077
18 April 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht