Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

Hoogezand, 16 april 2002 Persbericht 2002/44

Fietsersbond doet onderzoek

Fietsbalans, dat is de naam van het onderzoek dat de Fietsersbond uitvoert in vele gemeenten om objectief de fietsvriendelijkheid te meten, de resultaten onderling te vergelijken en mogelijk een discussie te voeren. Hoogezand-Sappemeer heeft gevraagd aan deze zogenoemde benchmarking mee te kunnen doen. Op woensdagmiddag 17 april doen medewerkers van het landelijk bureau van de Fietsersbond en van de afdeling Groningen veldonderzoek in onze gemeente. Dit onderzoek is in 2000 in 59 gemeenten uitgevoerd. In 2001 en 2002 wordt de Fietsbalans in 30 gemeenten uitgevoerd.

De Fietsbalans bestaat uit vier onderdelen: een enquete in te vullen door de gemeente, een publieksenquete, een analyse van landelijke gegevens en de Quick Scan Indicator Fietsinfrastructuur (QSIF).

Methoden

De Fietsersbond werkt bij het veldonderzoek (QSIF) onder andere met een meetfiets en een videofiets. De meetfiets bevat een computer waarmee onder andere trillingen en oneffenheden in het wegdek worden gemeten. Ook de exacte tijd en afstand worden gemeten. Deze worden vervolgens vergeleken met de afstand en tijd die een testauto voor dezelfde route nodig heeft gehad. Naast deze metingen wordt met een camera die op een fiets is gemonteerd de verkeerstechnische situatie van de gevolgde route op video opgenomen.

Resultaten

De resultaten van de Fietsbalans geven een inzicht in de sterke en zwakke punten van de fietsvoorzieningen. Hoe comfortabel zijn de fietspaden? Zijn de verkeerslichten net zo vriendelijk als in andere gemeenten? Kan de fiets concurreren met de auto? De meetfiets geeft een oordeel over aspecten als comfort van het wegdek, verplaatsingssnelheid, oponthoud, verkeershinder, de omrijfactor en de weginrichting.
Ook de fietsambities van de gemeente komen aan bod. Daarvoor komen bijvoorbeeld het collegeprogramma, beleidsnotas, het budget, en het onderhoudsprogrammas aan de orde. Uit bestanden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt informatie over het fietsgebruik en het diefstal- en ongevallenrisico naar voren. Een korte enquete vraagt de dagelijkse fietsers naar hun mening over het gemeentelijk fietsklimaat.