Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht plaatst ruim 500 'balises' langs haar wegen

Minder ongevallen door Franse bermpalen

18-04-2002
Tien jaar geleden haalde de Utrechtse verkeersgedeputeerde mr D.H. Kok de Franse 'balise' naar Nederland: een massief aandoende bermpaal die in Frankrijk aan de buitenzijde van bochten is geplaatst. Deze balises dienen om weggebruikers een beter zichtbare weggeleiding te bieden. De provincie Utrecht deed uitgebreide proeven met balises op een aantal van haar provinciale wegen. Daaruit bleek dat balises kunnen zorgen voor een forse daling van het aantal ongevallen. Reden voor de provincie om ze op grotere schaal, in onoverzichtelijke situaties (in scherpe bochten en bij sommige zijwegen) te gaan plaatsen. Op 18 april wordt het startschot gegeven voor de uitvoering van het provinciale baliseplan. Nog dit jaar plaatst de provincie ruim 500 balises, verspreid over het hele provinciale wegennet.
Een balise is een massief aandoende kunststof bermpaal van 130 cm hoog en 20 cm breed. De paal is wit en voorzien van een rode reflecterende band. Als je deze balises plaatst in bochten leidt dit tot een betere zichtbaarheid van het verloop van de weg. Het verhoogt de attentie van de bestuurder die zijn weggedrag op tijd kan aanpassen, waardoor de kans op ongevallen afneemt. Ook balises bij onoverzichtelijke zijwegen werken attentieverhogend.

Balises op proef
De provincie heeft een aantal proeven gedaan met balises op een aantal provinciale wegen in de Lopikerwaard. Na de eerste plaatsingen op de N204 tussen Lopik en Woerden werd na evaluatie een blijvend effect op de verkeersveiligheid geconstateerd. Reden voor uitbreiding van het aantal balises op de N204 en naar andere proeftrajecten op de N198 (Woerden-Utrecht), de N210 (Rotterdam-Nieuwegein) en de N228 (Gouda-De Meern).Tot en met 1999 werden balises op 49 locaties langs provinciale wegen geplaatst. In totaal gaat het daarbij om 307 balises over een weglengte van 7,7 kilometer, waarvan 270 in bochten en 37 bij aansluitingen.

De effecten
De provincie Utrecht deed twee onderzoeken naar de effecten van balises op de verkeersveiligheid, het eerste in 1995, gevolgd door een vervolgonderzoek in 2001.
Het eerste onderzoek concentreerde zich op de eerst geplaatste balises op de N204 tussen Lopik en Woerden. De resultaten waren aantoonbaar positief. Vergeleken werden de aantallen ongevallen op dit traject in twee periodes van drie jaar: van 1987 tot en met 1989 (vóór de plaatsing van de balises in 1990) en van 1991 tot en met 1993. Geconstateerd werd dat het aantal ongevallen gedaald was van 58 naar 31. Die daling kon zeker worden toegeschreven aan het effect van de balises omdat alle verdere omstandigheden niet of nauwelijks waren veranderd.
Ook het tweede onderzoek gaf eenzelfde positief resultaat. Het aantal ongevallen op de proeftrajecten op de N198, de N210 en de N228 daalde van 190 naar 132 (weer gemeten over drie jaar). Wederom een forse daling, zeker als je het vergelijkt met gelijktijdige metingen op provinciale wegvakken zonder balises. Die wegvakken lieten juist een flinke stijging zien van het aantal ongevallen.
De resultaten van het onderzoek zijn getoetst door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Uitvoering baliseplan
Op grond van de positieve resultaten heeft de provincie besloten op grote schaal balises toe te passen op het provinciale wegennet. Het startschot voor het plaatsen wordt gegeven op 18 april in Leusden. De balises worden geplaatst in onoverzichtelijke bochten en bij slecht zichtbare aansluitingen. Er worden in totaal ruim 500 balises geplaatst (bovenop de 307 die er al stonden). De provincie streeft ernaar om voor het eind van het jaar alle balises geplaatst te hebben. Voor de uitvoering van het provinciale baliseplan is ruim 90.000 beschikbaar. De nieuwe balises worden geplaatst langs de provinciale wegen op het grondgebied van de gemeenten Leusden, Maarssen, Soest, Houten, Bunnik, Woudenberg, Rhenen, Breukelen en Loenen.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030-258 33 19 of Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl