Provincie Zuid-Holland

17-04-2002
Dagbesteding op boerderij sluit aan bij wensen in de zorg

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) verhogen het budget om de relatie tussen landbouw en de zorgsector te versterken. Om een provinciebrede aanpak tussen zorg en landbouw te realiseren willen GS geld beschikbaar stellen. Dit jaar gaat het om
¤ 37.000; in 2003 om ¤180.000. In de zorgsector wordt steeds meer aandacht besteed aan persoonlijke wensen voor dagbesteding en wonen. Het boerenbedrijf sluit voor een groot deel aan bij deze wensen. In een landelijke omgeving maakt men kennis met activiteiten op en rond het boerenbedrijf. Verder zoekt de landbouwsector naar aanvullende inkomensmogelijkheden uit bijvoorbeeld recreatie en zorg. De combinatie van landbouw en zorg is vaak de zorgboerderij. Een zorgboerderij kan plaats bieden aan bijvoorbeeld zorgbehoevende ouderen, cliënten uit de verslavingszorg en (ex-) psychiatrische patiënten. De diverse doelgroepen lopen mee met het boerenbedrijf.

Tot nu toe wordt de zorgboerderij alleen op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd. Dit jaar ondersteunt de provincie Zuid-Holland diverse projecten in de Alblasserwaard, de Vijfheerenlanden en Midden-Holland. Deze regio's krijgen nu een extra impuls.

Op basis van de ervaringen uit de projecten, gesprekken met betrokken organisaties en het symposium 'Met zorg de boer op', dat zij eind vorig jaar organiseerde, wil Zuid-Holland kwalitatief verantwoorde landbouw-zorgprojecten van de grond krijgen.

De Statencommissies Zorg, Cultuur en Sociale Zaken en Groen, Water en Milieu zullen op 26 april hun advies over dit voorstel uitbrengen.