Provincie Zuid-Holland

17-04-2002
Eerste successen bij aanpak wachtlijsten Jeugdzorg

In 2001 en 2002 is door de provincie Zuid-Holland samen met de Bureaus Jeugdzorg en de zorgaanbieders geïnvesteerd in het aanpakken van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Met het project Prestatie Indicatoren wordt met de jeugdzorg instellingen gewerkt aan het inzichtelijk maken van de wachtlijsten en de wacht- en doorlooptijden bij Bureau Jeugdzorg en het Zorgaanbod. De Provinciale Samenwerking Jeugdzorg (PSJ) verzamelt cijfers daarover en rapporteert aan de provincie.

De doorlooptijd is het traject van intake tot doorverwijzen naar behandelende instantie. De Bureaus Jeugdzorg in de regio's Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland hebben in de loop van 2001 de doorlooptijd weten te halveren. Voor cliënten die daar wonen betekent dit dat de wachttijd tussen de verschillende functies van Bureau Jeugdzorg korter is geworden. Het verkorten van de doorlooptijd is een belangrijke voorwaarde om de wachtlijst te kunnen wegwerken. Bij Bureau Jeugdzorg Noord is de doorlooptijd nog veel te lang. Effecten van een noodplan, waarvoor ruim ¤250.000 beschikbaar is, zullen in het 1e halfjaar van 2002 zichtbaar moeten worden.

De provincie Zuid-Holland vindt het van groot belang dat de wachtlijsten jeugdzorg zo snel mogelijk worden teruggedrongen. Gedeputeerde Hallensleben kreeg van de instellingen de toezegging dat ze de wachtlijsten per 1 januari 2003 in Zuid-Holland volledig zullen hebben weggewerkt.