CNV

Nederlandse arbeidscultuur zorgonvriendelijk

Deeltijdwerken onder mannen komt nog veel te weinig voor. Bovendien staat de cultuur van het structureel overwerken in de weg dat werknemers zorgtaken met betaalde arbeid combineren, dat zegt CNV-voorzitter Doekle Terpstra op het CNV-symposium dat op 18 april gehouden wordt. Veel meer dan van aanvullende regelgeving moet het combinatieprobleem van zorg en arbeid worden opgelost door een cultuuromslag.

CNV-onderzoek naar de arbeidscultuur in Nederlandse organisaties laat duidelijk zien dat in weerwil van een groot aantal regelingen op bijvoorbeeld het gebied van verlof, deeltijdwerken nog maar mondjesmaat plaatsvindt onder mannelijke werknemers. Werknemers hebben niet meer dan een 6,7 over voor de zorgvriendelijkheid van hun organisaties. Maar liefst 18 procent van de arbeidsorganisaties krijgt een dikke onvoldoende.
Culturele barrières en de angst voor de loopbaan verhinderen dat mannen deeltijdwerken überhaupt aan de orde durven stellen. Het CNV betreurt deze situatie. De arbeidsparticipatie van vrouwen en de doorstroming van vrouwen naar hogere functies wordt bemoeilijkt door de zorgonvriendelijke cultuur in veel arbeidsorganisaties. Eén op de drie werknemers die minder wil gaan werken krijgt nul op het request. Bovendien betekent de voortdurende stress om zorgtaken met betaalde arbeid te combineren, een grotere kans op uitval en arbeidsongeschiktheid. Het veranderen van die cultuur vraagt een inspanningen van zowel mannen als vrouwen.

Het CNV wil dat werknemers zelf kunnen bepalen welke prioriteit zij geven aan zorgtaken in verhouding tot hun betaalde arbeid. Doekle Terpstra: Daarbij denken we overigens niet alleen aan de zorg voor kinderen. Ook de zorg voor zieke familieleden die plotseling een beroep op een werknemer doen, de zorg voor de samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk en - last but not least - de zorg voor jezelf in de vorm van het volgen van een opleiding of in de vorm van rouwverwerking, horen daarbij. Die zorgtaken horen bij het leven van iedere werknemer. We mogen dus van elkaar verwachten dat we daarmee rekening houden - en dan kijk ik ook naar werkgevers. Zij moeten werknemers ruimhartig wijzen op de wettelijke verlof- en flexibiliteitsmogelijkheden.

Het CNV vindt allereerst dat een cultuuromslag in het denken over zorg en arbeid moet plaatsvinden. Maar daarnaast kan ook op het gebied van de wettelijke regelingen het een en ander verbeterd worden. Terpstra: Ik heb 't dan over regelingen op het gebied van het kopen van verlofdagen, een persoonlijk ontwikkelingsplan, een betere regeling voor betaald langdurig zorgverlof en - via
CAO's - een financiële prikkel voor betaald vaderschapsverlof van twee weken na de geboorte, tegen 75 procent van het eigen inkomen.

EINDE PERSBERICHT

Bart Zwagemaker, persvoorlichter, 030 2913709, 06 22514746 Frieda Tax, persvoorlichter, 030 2913 682, 06 53400399

18 apr 02 10:00