Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
24

Directie:
voorlichting

18-04-2002

Status:
informatie

Twee verzoeken tot teruggave oorlogskunst gehonoreerd

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft twee verzoeken tot teruggave van oorlogskunst gehonoreerd. Het gaat om het schilderij 'Het Paaslam' van Joachim Beuckelaer en om de kunstvoorwerpen die behoren tot de zogenaamde Gutmann-collectie. Deze kunstwerken worden teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren. Het zijn de eerste besluiten van Van der Ploeg naar aanleiding van adviezen van de adviescommissie restitutieverzoeken cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog. Deze commissie - onder voorzitterschap van J.M. Polak - adviseert de staatssecretaris over restitutieverzoeken voor oorlogskunst in bezit van het rijk. Na grondig herkomstonderzoek legde Van der Ploeg de twee verzoeken om advies voor aan de commissie Polak. De commissie adviseerde vervolgens om over te gaan tot teruggave. De staatssecretaris heeft beide adviezen volledig overgenomen. Een joods echtpaar uit Wenen verloor 'Het Paaslam' van Beuckelaer onvrijwillig in de periode 1938-1941. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het werk terecht in de collectie Nederlands Kunstbezit (NK-collectie), doordat de Stichting Nederlands Kunstbezit het schilderij abusievelijk toeschreef aan een Nederlandse eigenaar. Op dit moment heeft het Bonnefantenmuseum in Maastricht het werk in bruikleen.

De Gutmann-collectie omvat in totaal 233 kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen, meubelstukken, serviesgoed en bestek. Na grondig onderzoek is vastgesteld dat deze voorwerpen onvrijwillig zijn verkocht in de periode 1940-1942.

De adviescommissie restitutieverzoeken cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert de staatssecretaris van OCenW over individuele verzoeken tot teruggave van cultuurgoederen. Het gaat daarbij om goederen die tijdens of als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn verplaatst, en die nu behoren tot de zogenaamde NK-collectie of elders in rijksbezit zijn. In november stelde de regering hiervoor beleidslijnen vast. De staatssecretaris toetst of de commissie bij haar advisering binnen haar mandaat is gebleven. De adviescommissie bestaat uit de heren J.M. Polak (voorzitter), B.J. Asscher, J.Th.M. Bank, J.C.M. Leijten, E.J. van Straaten en mw. H.M. Verrijn Stuart.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl