Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-99
Den Haag, 18 april 2002

FIOD-ECD start toezicht MOT
 
De FIOD-ECD is gestart met het toezicht op de naleving van de meldplicht in het kader van Wet Melding Ongebruikelijke Transacties bij handelaren in zaken van grote waarde zoals edele metalen, edelstenen, sieraden, juwelen, voertuigen, schepen, kunst en antiek. De Economische Controledienst controleert of de meldingen aan het meldpunt op de juiste wijze zijn gedaan en of een melding had moeten worden gedaan.

De beoordeling of een transactie ongebruikelijk is, wordt gedaan aan de hand van zogenaamde indicatoren. Een belangrijke indicator is het betalen van meer dan 15.000 euro in contanten bij de aankoop van de waardevolle goederen. Deze transacties moeten altijd gemeld worden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties te Zoetermeer.

De handelaar moet bij ongebruikelijke transacties een aantal gegevens vastleggen en op toegankelijke wijze bewaren. Dit zijn onder andere de naam, de geboortedatum, het adres en de woonplaats van de klant, het soort identiteitsbewijs, de omschrijving van het goed en het contante deel van de betaling.

Vanaf 1994 bestaan voor banken en andere financiële instellingen regels op grond waarvan zij alert moeten zijn op het witwassen van misdaadgeld. Er zijn aanwijzingen dat witwassers meer gebruik maken van niet-financiële ondernemingen, zoals autohandelaren, juweliers en antiquairs. Hierbij wordt dan crimineel contant geld omgezet in kostbare goederen. Daarom zijn vanaf januari 2002 ook handelaren in zaken van grote waarde verplicht ongebruikelijke transacties te melden.