ANBO

Utrecht, 18-04-2002
'Ouderen missen de trein'
Met de toegankelijkheid van NS-stations is het nog steeds slecht gesteld. Dat concluderen de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO na een inventarisatie onder hun achterban. Slechts twee van de achttien stations die als 'minder goed toegankelijk' gemeld zijn bij de ouderenbonden, staan ook vermeld op de lijsten van NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Overigens stroken ook de lijsten van deze beide partijen niet met elkaar. Op het overzicht van het ministerie van V en W staan tweemaal zoveel 'niet toegankelijke stations' als op de lijst van NS.

De meldingen die de ouderenbonden krijgen, variëren van slechte informatievoorziening, onbeschutte wachtruimten tot steile trappen en het ontbreken van liften. Ook het 'tijdelijk uit dienst zijn' van voorzieningen als liften en roltrappen levert nogal wat problemen op. Hierdoor wordt het voor mensen die wat moeilijker ter been zijn, waaronder veel ouderen, lastiger om gebruik te blijven maken van het openbaar vervoer. Of, om met de woorden van één van de melders te spreken, 'ik heb er mijn buik van vol en blijf voortaan maar thuis'.

De ouderenbonden dringen er bij NS en het ministerie met klem op aan om tot één lijst te komen waarop een betrouwbaar overzicht staat van niet goed toegankelijke stations. Daarnaast zouden de beide partijen prioriteit dienen te geven aan een veilige en comfortabele stationssituatie, óók wanneer er werk in uitvoering is. De meldingsactie is verwerkt in het rapport 'Ouderen missen de trein'.