Ten Cate NV

Cijfers eerste kwartaal 2002

Cijfers 1e kwartaal 2002 overtreffen verwachting Koninklijke Ten Cate zal vanaf het lopende boekjaar overgaan op kwartaal-rapportages, vooruitlopend op aanscherping van de noteringeisen van Euronext Amsterdam. Daarbij wijzen wij erop dat het eerste en vierde kwartaal - vanwege seizoenspatronen - doorgaans in mindere mate bijdragen aan de winstopbouw gedurende het boekjaar. De winstontwikkeling over het eerste kwartaal overtreft echter de verwachting.

Stijging netto omzet
De netto omzet in het eerste kwartaal steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001 met 3% tot ¤ 150,4 miljoen. De netto winst bedraagt ¤ 2,5 miljoen (1e kw. 2001: ¤ 0,3 miljoen). De omzet in de sector Technisch Textiel liet een stijging zien van 7,5%, met name als gevolg van voortgaande omzetgroei in antiballistische materialen en opleving van de Amerikaanse markt. De omzetdaling in de sector Technische Componenten (- 3,9 %) werd voornamelijk veroorzaakt door de voorziene omzetdaling bij Ten Cate Enbi als gevolg van het sluiten van bedrijven.

Technisch Textiel
Ten Cate kon profiteren van de opleving van de vraag in Amerika (Ten Cate Nicolon USA), de bijdrage van het begin 2001 geacquireerde bedrijf Polyloom (kunstgras-vezels) en een verdere omzetstijging in de marktgroep Ten Cate Advanced Composites. Evenals in 2001 ontwikkelde de markt voor bedrijfskleding zich onbevredigend. Hiertegenover staan positieve ontwikkelingen bij de specialistische veiligheidsweefsels. Door het toenemende aandeel van de voetbalmarkt in de afzet van kunstgrasvezels kwam de (seizoensgebonden) omzet in dit marktsegment traag op gang. De verwachtingen voor het gehele jaar zijn echter uitstekend.

Technische Componenten
De sluiting van de Ten Cate Enbi-bedrijven in Engeland, Zwitserland, Verenigde Staten en Nederland en de herstructurering in de overige bedrijven hebben het kostenniveau aanzienlijk verlaagd. Bovendien ligt het orderniveau hoger dan verwacht, hetgeen leidde tot een beëindiging van de verliessituatie.
Ook bij Ten Cate Plasticum zijn de kosten verlaagd en is er ondanks een verlaging van de omzet sprake van een verbetering van de winstbijdrage.

Bij de handelsonderneming Mega Valves International bleef de omzet vrijwel gelijk, maar ontwikkelde het resultaat bij een aantal vestigingen zich onbevredigend.

Financiële positie
Door de positieve cashflow verbeterde tevens de liquiditeitspositie. Door voortgaande reductie van het werkkapitaal daalde de uitstaande schuld. De rentedekking verbeterde sterk. De verwachting is dat de rentedekking gedurende het boekjaar weer boven de 2 uitkomt en dat de solvabiliteit zal verbeteren.

Vooruitzichten 2002
Alhoewel de winstontwikkeling zich gunstig laat aanzien, is het op grond van een aantal onzekere factoren nog niet mogelijk om een winsttaxatie voor 2002 af te geven. Met name het risico van prijsstijging van aan de olieprijs gekoppelde grondstoffen zal hierbij een rol spelen. Ten Cate handhaaft de verwachting dat de operationele winst over geheel 2002 een forse verbetering zal laten zien.

(Winst- en verliesrekening en Balans verkrijgbaar via e-mail)

Almelo, 18 april 2002