Politie Gelderland-Midden

REGIOPOLITIE GELDERLAND MIDDEN
DISTRIKT WEST VELUWE/VALLEI
UNIT MIDDEN

TELEFOON : 0900-8844 (688244)
FAX : 0318-688286

Behandeld door : Dirk Talsma
Onderwerp : persberichten.

Ede, 18-4-2002.

Grootscheepse snelheidscontrole.
Het verkeershandhavingsteam van de regiopolitie, maar ook de lokale politie in Ede was gisteren zeer actief op het gebied van snelheidscontrole. Een bloemlezing:

Het verkeershandhavingsteam hield in samenwerking met de Marechaussee gisterenmorgen een radarsnelheidscontrole op de Dorpsstraat te Lunteren. In de bebouwde kom werden in totaal 1161 voertuigen gecontroleerd. 126 bleken te hard te rijden. De hoogste snelheid bedroeg 82 km/uur.

Ook de lokale politie was die ochtend al vroeg met een radarapparaat present op dezelfde weg. Zij controleerden 722 voertuigen, waarbij 16 overtredingen werden geteld met als hoogste snelheid 89 km/uur.

Met een ander middel, namelijk met een lasergun, deed dezelfde lokale politie, die uit Ede dus, de snelheidscontrole op de Dorpsstraat te Lunteren dezelfde avond nog eens dunnetjes over. In een half uurtje tijd werden 30 voertuigen op snelheid geklokt, waarvan er drie te hard bleken te rijden. De hoogste snelheid bedroeg 74 km per uur. Opmerkelijk feit viel daarbij te vermelden: Het lopende publiek reageerde enthousiast op de controle, daar volgens enkelen van hen er op dergelijke tijdstippen opmerkelijk hard door de straat wordt gereden.

De Edese politie liet het niet bij die ene controle. Al of niet gedreven door de enthousiaste bijval van het publiek op de vorige controleplaats, ging het later die avond naar de Hoofdweg te Ederveen, waar met de lasergun een standplaats werd ingenomen. In een kwartiertje tijd werd toch nog twee hardrijders genoteerd op een totaal van 10. De hoogste snelheid bedroeg 72 km/uur. De controle werd overigens uitgevoerd naar aanleiding van klachten van aanwonenden over te hard rijden op die weg.

De Edese politie is vast van plan regelmatig snelheidscontroles te houden op de Proosdijerveldweg. Bij een op maandag gehouden snelheidcontrole op die weg, gelegen in een kinderrijke buurt, is gebleken dat meer dan 10 procent van het gemotoriseerde verkeer te hard reed. Er werden die ochtend tussen 10.20 en 11.30 uur 230 voertuigen op snelheid gecontroleerd, waarvan er 26 te hard reden. De hoogste snelheid bedroeg 77 km/uur.

Met betrekking tot het item "controle snelheid" valt er tot slot nog een opmerkelijk feit te vermelden dat zich gisterenmorgen vroeg afspeelde in de omgeving van Lunteren. Toen op dat vroege tijdstip een politieambtenaar zich vervoegde bij een flitspaal met de bedoeling om de filmcassette te wisselen, stopte er een man met zijn auto, die de verbaasde politieman meedeelde dat hij enige dagen eerder de flitspaal met tape had afgeplakt. De man vertelde dat hij tijdens het afplakken werd aangesproken door een aanwonende. Tijdens het gesprek tussen beiden deelde de laatste mede dat de paal daar geplaatst was na jarenlang vragen om maatregelen betreffende de verkeerveiligheid. Uiteindelijk kwam er een flitspaal, waarmee de buurt erg blij mee was. Na dit gesprek toonde de afplakker volledig begrip en haalde ter plaatse direct de tape weg. Nu, tijdens de confrontatie met de politieman, kwam de saboteur in spe alsnog zijn excuses aanbieden en vertelde dat het nooit meer zou gebeuren. Hij deelde mede tot zijn daad te zijn gekomen omdat hij gefrustreerd was geraakt omdat hij al drie maal eerder was geflitst.

Demonstratie.
Perceel Horaplein 18 is een nieuw gebouw van het Ministerie van Landbouw. Dit werd vandaag officieel geopend. Er zouden veel mensen van het ministerie komen, waaronder de minister en de burgemeester van Ede. Ongeveer 9 leden van de Steungroep MKZ-slachtoffers Kootwijkerbroek hielden daar gisterenmiddag een demonstratie met als doel de overheid te bewegen aan de boeren de hen toegezegde schadevergoeding uit te keren. Men had, volgens de actievoerders, nog niets ontvangen. Met een landbouwtrekker werd de toegang tot het complex bemoeilijkt, doch niet onmogelijk gemaakt. Daarom hoefde de politie niet op te treden.De demonstranten werden zelfs in het gebouw toegelaten om hun zegje te doen. Zij verlieten daarna uiterst tevreden het terrein.De minister was zelf in geen velden of wegen te ontdekken. Hij bleek verhinderd te zijn.

Drugscontroles.
De politie hield zich gisteren niet alleen bezig met verkeerszaken. 's Avonds werd het accent verlegd naar geheel andere politiezaken en wel op het gebied van drugscriminaliteit. Er werd die avond een grote drugsactie in Ede gehouden, waarbij in totaal 10 politiemensen aan meededen. Het accent van de controle was vooral gericht om de handel in verdovende middelen in en vanuit auto's te ontmoedigen. In totaal werden drie rijdende drugsdealers aangehouden, namelijk een 43, een 31 en een 29 jarige man, allen afkomstig uit Ede. De eerste bleek bij een controle op de Luijnhorst een flinke hoeveelheid handelswaar aan verdovende middelen bij zich te hebben. Deze man werd in het politiebureau ingesloten. De andere twee bleken niets van het verdovende spul bij zich te hebben. Wel kregen zij een rijverbod om in hun auto te rijden, daar zij zojuist geblowed hadden. Op het Heuvelsepad werden in een auto vier militairen betrapt die eveneens hevig aan het blowen waren. Verder hadden zij een geringe hoeveelheid wiet en hash bij zich. Zij werden voor nader onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Einde berichten