Gemeente Capelle a/d IJssel

Begin september 2002 krijgt Capelle nieuwe buslijnen

Ongeveer een jaar geleden ontving de gemeente Capelle aan den IJssel van de RET een voorstel voor een nieuw buslijnennet. Beide partijen stemden hun wensen op elkaar af en kwamen tot de volgende doelstellingen: het verbeteren van de bereikbaarheid van het IJssellandziekenhuis, het zorgen voor een betere verbinding tussen de Capelse wijken, het zorgen voor een snellere verbinding tussen Capelle Centrum en Schollevaar en het zorgen voor een snellere verbinding tussen Oostgaarde, Capelle Centrum en Rotterdam Alexander. De nieuwe dienstregeling voor Capelle gaat op 2 september 2002 in.

De lijnen 30 en 31 worden op elkaar afgestemd. Beide lijnen rijden op werkdagen een uurdienst, zodat op de gezamenlijke route een halfuurdienst ontstaat. De bus rijdt tijdens de spitsuren vaker op de drukste routedelen. Daar de lusroute door Oostgaarde-Zuid niet meer wordt gereden, wordt de busverbinding tussen Schollevaar en Capelle Centrum sneller. Ook verbetert de aansluiting op de bussen en treinaansluitingen op de stations Rotterdam Alexander en Capelle Schollevaar.

De huidige korte ringlijn 34 wordt geheel opgenomen in de nieuwe lijnen 30 en 31. Lijn 34 gaat een andere route rijden: van Station Rotterdam Alexander via de Evenaar en de Capelseweg naar Capelle Centrum en vervolgens verder via de Duikerlaan naar metrostation De Terp. Vanaf De Terp wordt een lusroute door heel Oostgaarde gereden. Het centrum van Capelle is hierdoor beter en sneller bereikbaar. De lusroute in Oostgaarde wordt in één richting (met de klok mee) gereden. Lijn 34 gaat in de spitsuren elke 20 minuten rijden, in de daluren elke 30 minuten.

Lijn 35 krijgt een routewijziging, waarbij vanaf Ommoord via station Alexander de route van de huidige lijn 31 wordt overgenomen naar het IJssellandziekenhuis. Lijn 35 doet, tot na afloop van het avondbezoekuur, het ziekenhuis aan in een 20 tot 30 minutendienst.

Het beginpunt van lijn 38 ligt aan de buslus van de Prado in Schollevaar, waarna in de wijk Schollevaar de route van lijn 30 wordt gevolgd tot en met de passage van de bussluis Zevensprong. Vervolgens rijdt lijn 38 via de Capelseweg naar metrohalte Oosterflank en hierna naar Rotterdam centrum en Schiedam. Lijn 38 wordt de frequentst rijdende buslijn in Capelle: in de spitsuren elke 10 minuten, in de ochtenduren een kwartierdienst en in de middaguren elke 10-12 minuten.