OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Open Universiteit Nederland biedt cursus Ict-architectuur aan

Veel organisaties zijn in grote mate afhankelijk van de mogelijkheden van hun ict-voorzieningen. In de beleidskaders van organisaties wordt dan ook steeds meer aandacht geschonken aan de beheersbaarheid, flexibiliteit en de dynamiek van informatiesystemen. In de praktijk bestaat er een grote behoefte aan een cursus voor deze discipline, vandaar dat de Open Universiteit Nederland in samenwerking met IQUIP Informatica bv de universitaire cursus Ict-architectuur heeft ontwikkeld.

Eerste
De cursus Ict-architectuur is de eerste academische cursus in ons land die op dit relatief nieuwe gebied verschijnt. Er zijn wel cursussen softwarearchitectuur, maar die behandelen slechts een beperkt deel van de ict-voorzieningen van organisaties. Ict-architectuur is in grote lijnen te vergelijken met stedenplanningng/bouwarchitectuur. Hoe ontwikkel je bijvoorbeeld een goed functionerend informatiesysteem (een gebouw in een stad), of wat betekent het om te werken met een planning bij informatievoorzieningen (stedenplanning)? Binnen het domein van de cursus worden vier gebieden onderscheiden: business, informatie & kennis, informatiesystemen & applicaties, en technologische infrastructuur.

Essentieel
Beleving door de gebruikers is een essentieel onderdeel van architectuur. Het algemene leerdoel en kernthema van deze cursus is het verwerven van competentiegroei op het gebied van ict-architectuur: het verwerven van kennis en begrip van de consequenties van ict-kaders in organisaties. Centraal daarbij is de beleving van gebruikers, immers de informatievoorziening is bedoeld voor gebruikers, niet voor constructeurs. Ict-architectuur moet steeds in samenhang gezien worden met ict-strategie en ict-management. Het cursusmateriaal is in samenwerking tussen de Open Universiteit Nederland en IQUIP Informatica bv tot stand gekomen. Basis voor de cursus is de door IQUIP ontwikkelde DYA(r)-aanpak dat concrete handvatten biedt bij de inrichting en professionalisering van architectuurprocessen. De cursus Ict-architectuur is sinds kort geopend voor inschrijvingen.

Over de Open Universiteit Nederland
De Open Universiteit Nederland loopt voorop in de toepassing van nieuwe technologieën en onderwijskundige inzichten. Naast haar eigen wetenschappelijke opleidingen, ontwikkelt de Open Universiteit Nederland steeds meer opleidingen op maat voor bedrijven en instellingen.
Meer informatie over de Open Universiteit is te vinden op: www.ou.nl

Over IQUIP Informatica bv
Met ruim 1500 medewerkers draagt IQUIP nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over ict. De dienstverlening van IQUIP is ondergebracht in zeven divisies heel Nederland bestrijken. Naast de zeven divisies beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT.
Meer informatie is te vinden op: www.iquip.nl

Meer informatie: www.architecture-forum.org, of bij de begeleider van de cursus, drs. L.M.M. Dicker, e-mail: math.dicker@ou.nl.

Meer informatie over dit bericht of over de Open Universiteit Nederland: Bureau bestuursondersteuning, telefoon 045-5762959. Meer informatie over IQUIP Informatica bv: Joyce van Leeuwen, telefoon
020-6606600 + 5091.

18 apr 02 11:27