Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Persberichten Begin

---

Praktische rijopleiding bromfietsers goede stap naar betere rijvaardigheid

Een praktische rijopleiding zal de rijvaardigheid van jonge beginnende bromfietsers in korte tijd spectaculair kunnen verhogen. Dit komt naar voren uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV.

Uit een onderzoek dat in Friesland is gehouden met een 16-urige rijopleiding blijkt dat de rijvaardigheid van jonge onervaren bromfietsers in korte tijd aanzienlijk verbetert. Na een jaar neemt een deel van die vaardigheden echter weer af. Nagegaan moet worden of een betere rijopleiding deze terugval kan voorkomen. Zo kan gedacht worden aan verlenging met enkele terugkomdagen verspreid over een langere periode.

Zonder een betere rijvaardigheid zullen jeugdige bromfietsers een sterk verhoogd risico blijven lopen om bij een ongeval betrokken te raken.

In 2000 onderzocht de SWOV, samen met o.a. het Regionaal Orgaan Verkeersveilgheid in Friesland, voor het eerst het effect van een 16-urige praktische cursus voor jonge bromfietsers. Deze cursus bleek de rijvaardigheid en de voertuigbeheersing in korte tijd sterk te verbeteren. De cursisten moesten na het volgen van de rijopleiding een rijtest afleggen (vergelijkbaar met het CBR-examen voor motorfietsen, categorie A). Vóór de opleiding slaagde 5% voor de test. Dit percentage steeg tot 43% ná de cursus. In 2001 werd de rijtest herhaald. Daarbij bleek nog maar 19% van de cursisten te slagen. Bij een controlegroep een groep jongeren die géén opleiding had gevolgd bleef het slagingspercentage zowel in 2000 als in 2001 beneden de 10%.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat streeft ernaar het praktijkrijexamen voor bromfietsers nog dit jaar in te voeren. De SWOV pleit er op basis van het onderzoek voor om de rijopleiding verder te optimaliseren om de rijvaardigheid blijvend op peil te houden. De onderzochte 16-urige rijopleiding bood de jonge bromfietsers een minimum aan basisvaardigheden. De opleiding zou verder uitgewerkt moeten worden aan de hand van duidelijke criteria voor de vaardigheden waarover jonge bromfietsers zouden moeten beschikken voordat zij deelnemen aan het verkeer. Verder zou de opleiding zodanig vorm moeten krijgen dat gegarandeerd wordt dat aangeleerde vaardigheden ook op peil blijven over een langere periode. Ook zou onderzocht kunnen worden of het praktijkcertificaat kan dienen als een voorlopig rijbewijs.

Voor veel jongeren is de bromfiets het eerste gemotoriseerde vervoermiddel waarmee zij aan het verkeer deelnemen. Zij kiezen hiermee voor een voertuig met een relatief hoog verkeersrisico. Jaarlijks komen er rond de 80 bromfietsers om in het verkeer. Een groot deel daarvan is jonger dan 18 jaar.

Het volledige onderzoeksrapport De ontwikkeling van de rijvaardigheid van jonge bromfietsers (R-2002-10) is ook te vinden op deze website

ACHTERGRONDINFORMATIE

Zie het origineel http://www.swov.nl/nl/actueel...tijkopleiding.htm .


---

Inlichtingen:
SWOV, afdeling Informatie & Communicatie
Patrick Rugebregt: 070 - 317 3318
Jolanda Maas: 070 - 317 3315
E-mail: info@swov.nl

Over de SWOV
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV doet al 40 jaar fundamenteel en anticiperend onderzoek naar verkeersveiligheid en fungeert als kennis- en informatiecentrum op dit gebied. Zij is daarmee uitgegroeid tot het Nederlands wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de verkeersveiligheid. Doelstelling is de verkeersveiligheid te bevorderen met behulp van de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Verdere informatie over de SWOV is beschikbaar op deze website in de sectie Profiel.
---