EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Nijmeegs college maakt toekomst MTC Valburg onzeker

Verladersorganisatie EVO is verbaasd over het besluit van het nieuwe gemeentebestuur van Nijmegen om uit de ontwikkelingsmaatschappij van het Multimodaal Transportcentrum (MTC) Valburg te stappen. Het nieuwe linkse college is van mening dat een bedrijventerrein in Valburg een te grote aanslag betekent op de omgeving.

EVO verwacht van een college met een linkse signatuur juist dat zij alles in het werk stelt om het goederenvervoer van de weg te verplaatsen naar het water en spoor. Zowel water als spoor gelden namelijk als relatief milieuvriendelijke vervoerswijzen.

Deze ontwikkeling wordt nu geblokkeerd door de houding van het Nijmeegs college. Het gevolg is dat de regio niet kan profiteren van de unieke kans om goederenstromen te verleggen van de weg naar het water en het spoor. Het merendeel van de goederen moet dan toch via de weg afgewikkeld worden en de files in de regio zullen dus alleen maar toenemen.

Het MTC moet uitgroeien naar een bedrijventerrein van 210 hectare en is gesitueerd direct langs de Betuweroute. Op deze locatie komen drie vervoerswijzen samen: weg, water en spoor. Een unieke locatie dus om goederenstromen onderling uit te wisselen.

Door de aanleg van overslagterminals voor zowel de binnenvaart als het spoorvervoer ontstaan hiervoor goede mogelijkheden en raakt de regio minder afhankelijk van het wegvervoer. Het ligt voor de hand om naast de terminals bedrijventerreinen te ontwikkelen voor bedrijven die een relatie met die terminals hebben. Daarmee kan een groot aantal vrachtwagenbewegingen worden bespaard.

Het voornemen van het nieuwe college heeft ook gevolgen voor de toekomst van de Container Terminal Nijmegen (CTN). Door het succes van deze terminal is er nu al een tekort aan ruimte om alle containers op en over te slaan.

De exploitant wil de terminal graag verplaatsen naar een nieuwe locatie nabij Valburg, omdat daar veel meer ruimte is. Bovendien kunnen in Valburg ook pallets per binnenschip worden aangevoerd. Op dit moment zijn er in de binnenvaart al concrete plannen om pallets per schip te gaan vervoeren.