ADECCO

Adecco ziet eerste tekenen van verbetering

PERSBERICHT

Adecco ziet eerste tekenen van verbetering in Europa en Noord-Amerika
Resultaten van het eerste kwartaal tot en met 31 maart 2002 volgens de verwachtingen

Hoogtepunten:


- Inkomsten ter hoogte van 6,0 miljard CHF, een inkrimping van 11% in CHF en 9% in lokale valuta.

- Bedrijfsresultaat van 186 miljoen CHF, een inkrimping van 32% in CHF en 31% in lokale valuta.

- Inkomen vóór aflossing van immateriële activa en kosten van eenmalige items van 101 miljoen CHF, een inkrimping van 38% in CHF en 36% in lokale valuta.

- Eerste tekenen van herstel - geringere afname van aantallen vergeleken met de periode februari - maart van vorig jaar, vooral in de VS en in de IT sector van Engeland.

- Afdelingen Career Services en e-Business & Others boeken nog steeds goede resultaten.

- De acquisitie van jobpilot nadert volgens de planning de laatste fase.

CHESEREX, ZWITSERLAND, 17 april 2002 - Adecco SA, wereldwijd marktleider op het gebied van personeelsdiensten, heeft vandaag haar resultaten voor het eerste kwartaal dat loopt tot en met 31 maart 2002, bekendgemaakt. De inkomsten van de groep zijn ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar gedaald met 11% naar 6,0 miljard CHF, terwijl het bedrijfsresultaat ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001 met 32% is afgenomen tot 186 miljoen CHF. In lokale valuta zijn de inkomsten ingekrompen met 9 % en is het bedrijfsresultaat afgenomen met 31%, hetgeen wijst op een negatieve invloed van valuta schommelingen op de geconsolideerde resultaten van Adecco. De onderneming geeft voor wat betreft inkomsten vóór aflossing van immateriële activa en kosten van eenmalige items een cijfer door van 101 miljoen CHF, een afname van 38% vergeleken met de resultaten van vorig jaar (een afname van 36% in lokale valuta).

'Zoals verwacht was dit een moeilijk kwartaal, maar we zijn erg blij dat de afname van de verkoop en de winst ongeveer gelijk is aan die van het vierde kwartaal van 2001. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat we het dieptepunt van de economische terugval bereikt hebben', zei John Bowmer, president-directeur van Adecco. 'Tijdens het eerste kwartaal hebben we ons branche netwerk uitgebreid en we kunnen daarmee doorgaan als de bemoedigende signalen van verbetering in Noord-Amerika en Europa doorzetten. De Ajilon afdeling zag ook al enkele positieve tekenen, met aanzienlijk meer nieuwe contracten in maart, vergeleken met de resultaten van eind vorig jaar. Career Services blijft een belangrijk anticyclisch onderdeel. Aangezien de verkoop in Noord-Amerika en een groot deel van Europa in vergelijking met vorig jaar minder sterk is gedaald, hebben wij er vertrouwen in dat we het dieptepunt van de terugval achter ons hebben gelaten. Toch verwachten we dat het tweede kwartaal nog steeds moeilijk zal zijn, omdat de resultaten ervan vergeleken zullen worden met die van het tweede kwartaal van 2001, die zeer goed waren.'
Afdelingsresultaten

Bij Adecco Staffing daalden de inkomsten met 9%, een inkrimping van 7% in lokale valuta. De winst werd gedrukt in de meeste gebieden en vooral in Noord-Amerika, waar de winstafname de afspiegeling vormde van een scherpe terugval in het aantal permanente plaatsingen.

Ajilon Staffing & Managed Services rapporteerde een daling van de inkomsten met 26%, zowel in CHF als in lokale valuta. Deze resultaten laten zien dat permanente plaatsingen, vooral op het gebied van accountancy en financiën, nog steeds een zwak onderdeel vormen.

Career Services, e-Business & Others rapporteerden een stijging van de inkomsten met 50%, een groei van 49% in lokale valuta. De afdeling profiteert nog steeds van het anticyclische effect van externe plaatsingen, waardoor de afname van inkomsten en winst bij andere afdelingen wordt gecompenseerd.

'Moeilijke tijden op economisch gebied bieden grootse mogelijkheden, vooral voor de leiders', zei Jérôme Caille, die benoemd is als president-directeur van Adecco. 'Wij zijn vastbesloten om deze kans te grijpen, vast te houden aan onze succesvolle benadering van organische groei en onze marktpositie te versterken. Agressieve verkoopmethodes beginnen resultaat te boeken in sommige gebieden, zoals bij Adecco Benelux, waar we de concurrentie duidelijk het nakijken hebben gegeven en een groter marktaandeel veroverd hebben. We hebben recentelijk nieuwe klanten aangetrokken, waardoor het klantenbestand nu net zo groot is als in maart 2001. Vandaag de dag beschikken we over alle ingrediënten om weer omhoog te krabbelen: een sterke klantbasis, een uitstekend, nieuw leidinggevend team met veel ambitie en uitstekende systemen om klanten en kandidaten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Door de combinatie van deze onderdelen heb ik alle vertrouwen in de succesvolle toekomst van Adecco.'

Vooruitzichten

Evenals economen in de VS en Europa, heeft de directie er alle vertrouwen in dat de macro-economische tekenen in de richting wijzen van een herstel in 2002. Ofschoon het nog steeds moeilijk is om exact te voorspellen wanneer dat herstel gaat plaatsvinden, vertrouwt de directie erop dat dit in de tweede helft van 2002 zou kunnen gebeuren.

Update van de acquisitie van jobpilot AG

Op 6 februari maakte Adecco SA bekend dat er een cash bod was uitgebracht voor de acquisitie van alle uitgegeven en uitstaande aandelen van jobpilot AG, hetgeen zou uitmonden in een online Europees bedrijf voor personeelsdiensten, rekrutering en service, door de combinatie van het internetplatform van jobpilot met de fysieke bedrijfsmiddelen van Adecco.

Het acquisitieproces met betrekking tot jobpilot AG verloopt volgens de planning. Het wachten is op de resultaten van de reglementaire inspectie in twee van de vier vereiste markten.

Resultaten US GAAP

Voor wat betreft de drie maanden tot en met 31 maart 2002, maakte Adecco bekend dat de inkomsten uit hoofde van de US Generally Accepted Accounting Principles (US GAAP) 6,0 miljard CHF bedroegen, en het netto inkomen 100 miljoen CHF, inclusief 1 miljoen CHF aflossing van andere immateriële activa.

Volgens financieel directeur Felix Weber 'beschouwt Adecco het bedrijfsresultaat en de inkomsten vóór aflossing van immateriële activa en kosten voor eenmalige items nog steeds als de meest relevante maatstaven van de financiële resultaten van de groep, aangezien onze bedrijfsresultaten en ons vermogen om groei te bewerkstelligen en rente te verdelen hieraan af te lezen zijn.'

Met ingang van belastingjaar 2002 heeft Adecco SFAS nr. 142 aangenomen, een standaard die bepaalt dat goodwill en andere immateriële activa met een onbepaalde / onbeperkte levensduur niet langer afgelost worden, maar eerder onderworpen worden aan een jaarlijkse degradatietest. Immateriële goederen met een beperkte levensduur zullen echter wel nog steeds afgelost worden, gespreid over de aan deze goederen gerelateerde levensduur.

Uitspraken die zijn gedaan in dit persbericht en die geen betrekking hebben op historische informatie, dienen beschouwd te worden als een vooruitblik, die onderhevig is aan risico's en onzekerheden. De jaarresultaten van het bedrijf kunnen materieel verschillen van de verwachte resultaten die in deze verklaringen zijn bekendgemaakt, ten gevolge van bepaalde factoren zoals die zijn omschreven in de rapporten van de onderneming op formulier 20-F, opgesteld uit hoofde van de Securities Exchange Act van 1934. De resultaten van activiteiten van de onderneming kunnen bijvoorbeeld materieel afwijken van de resultaten die zijn weergegeven in vooruitblikken, onder andere ten gevolge van: onze capaciteiten voor wat betreft het succesvol invoeren van onze strategieën voor groei en bedrijfsvoering, schommelingen in rentevoeten of wisselkoersen van buitenlandse valuta, wijzigingen in de economische omstandigheden, wijzigingen in regelgeving van regering of overheid in de landen waarin Adecco actief is, instabiliteit van de binnen- of buitenlandse markt, onze mogelijkheden voor wat betreft het verkrijgen van commercieel krediet en wijzigingen in politieke, economische of zakelijke omstandigheden in de landen of regio's waarin Adecco actief is. Bovendien kan de marktprijs van de aandelen van de onderneming fluctueren, onder andere ten gevolge van: de bedrijfsresultaten van de onderneming, de bedrijfsresultaten van andere ondernemingen voor personeelsdiensten en wijzigingen in de resultaten van wereldwijde aandelenmarkten in het algemeen.

Over Adecco

Adecco SA is een onderneming van Forbes 500 en wereldwijd marktleider op het gebied van HR oplossingen. Het Adecco netwerk brengt via haar netwerk van meer dan 30.000 medewerkers en bijna 6.000 kantoren in 58 landen verspreid over de hele wereld dagelijks meer dan 700.000 kandidaten in contact met zakelijke klanten. De onderneming is geregistreerd in Zwitserland en wordt geleid door een multinationaal team met ervaring in markten over de hele wereld. Adecco levert een ongeëvenaard scala van personeelsdiensten aan zakelijke partners en gekwalificeerde kandidaten.

De Groep bestaat uit drie afdelingen: Adecco Staffing, Ajilon Staffing & Managed Services en Career Services, e-Business & Others. Bij Adecco Staffing, is het Adecco netwerk gericht op het voorzien in behoeftes voor wat betreft tijdelijk personeel voor transitie-industrieën, inclusief de auto-industrie, het bankwezen, elektronica, logistiek en telecommunicatie; Ajilon Staffing and Managed Services biedt een ongeëvenaard scala van gespecialiseerde merkondernemingen; Career Services, e-Business & Others omvat onze portfolio van externe plaatsingen, e-rekrutering en zoekacties met betrekking tot stafpersoneel en uitzendondernemingen.

Adecco staat geregistreerd in Zwitserland en is genoteerd aan de Zwitserse aandelenbeurs (ADEN / handel op Virt-x: 1213860), de NYSE (ADO), en Euronext Premier Marché (12819).

Meer informatie vindt u op de Investor Relations pagina: www.adecco.com.

Contacten bij Adecco m & c:

Corporate Investor Relations
investor.relations@adecco.com of ++41 1 878 8884

Financieel Directeur
felix.weber@adecco.com of ++ 41 1 878 8880

18 apr 02 11:56