Consument en Veiligheid

Persbericht: 18-04-2002

Verdrinking oorzaak nummer 1 van dodelijke ongevallen met kinderen Consument en Veiligheid start campagne

Vandaag presenteert Consument en Veiligheid haar nieuwe voorlichtingscampagne 'Watervlug' om het aantal verdrinkingen bij jonge kinderen te verminderen. Verdrinking is in Nederland doodsoorzaak nummer één bij kinderen onder de 5 jaar als gevolg van een ongeval. Voorlichting aan ouders is één van de belangrijkste instrumenten om het aantal verdrinkingen in deze leeftijdscategorie te reduceren. De presentatie van de campagne valt samen met de uitreiking door staatssecretaris Vliegenthart van het eerste Keurmerk® Veilig & Schoon.

Topje van de ijsberg
Jaarlijks overlijden 24 kinderen onder de 5 jaar als gevolg van een verdrinking. Daarnaast behandelen ziekenhuizen ongeveer 130 kinderen in deze leeftijds-categorie na een bijna-verdrinking. De werkelijke omvang van bijna-verdrinkingen wordt door Consument en Veiligheid 10 keer hoger geschat.
Dodelijke ongevallen vinden plaats in en om huis, in open water en in zwembaden. Bijna-verdrinkingen gebeuren voor één kwart in open water, voor één derde in zwembaden en voor één derde in huis en tuin.

Snel en stil
Ouders onderschatten het risico van een verdrinking van hun kind in een badkuip, tuinvijver, sloot langs de tuin en het (eigen) zwembad. Men onderschat de snelheid waarmee jonge kinderen zich ontwikkelen. Kinderen kunnen zich van het ene op het andere moment zelfstandig in levensgevaarlijke situaties manoeuvreren. Bovendien oefent water een sterke aantrekkingskracht uit op kinderen. Omdat kleine kinderen niet spartelen of op een andere manier lawaai maken als zij verdrinken, wordt het ongeval niet direct opgemerkt.
Preventie van verdrinkingen moet gevonden worden in voorlichting die ouders aanzet tot beter toezicht in combinatie met maatregelen, zoals het afschermen van tuinen die grenzen aan open water of het weghalen van tuinvijvers. De voorlichting aan ouders wordt gegeven tijdens de periodieke bezoeken van ouders en kinderen op de consultatiebureaus en tijdens voorlichtingsbijeenkomsten voor allochtone ouders. Spotjes op radio en TV en de website www.kindveilig.nl ondersteunen de voorlichting.

Samen verantwoordelijkheid nemen
Niet alleen ouders hebben een verantwoordelijkheid in het voorkomen van verdrinkingen. Ook hebben de overheid, de zwembadwereld, producenten, scholen en gemeenten een rol bij de aanpak hiervan. Zo heeft de landelijke overheid 4,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een pilot in 36 steden met als doel meer (allochtone) kinderen te leren zwemmen. Om de veiligheidseisen in zwembaden helder en naleefbaar te maken, werkt Consument en Veiligheid samen met de zwembadwereld. "De ontwikkeling van keurmerken voor zwembaden is een stap in de goede richting. Uiteindelijk zien wij graag dat er een keurmerk komt dat niet alleen op nationaal, maar ook op Europees niveau wordt gehanteerd. Dat geeft een zelfde veiligheidsgarantie aan ouders en kinderen in alle landen, ook als zij op vakantie zijn" aldus Wim Rogmans, directeur van Consument en Veiligheid. Consument en Veiligheid bereidt een samenwerking voor met gemeenten en waterschappen om zodoende de waterpartijen in woongebieden veiliger te maken. Ook op internationaal niveau wordt de verdrinkingsproblematiek aangepakt. Eind juni van dit jaar organiseert de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen het World Congress on Drowning met het doel om de ontwikkelingen en kennis op het gebied van de preventie, redding en behandeling van verdrinkingslachtoffers uit te wisselen.

Fact sheet Watervlug