Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Droogte in Nederland

Langdurige periodes met weinig neerslag komen in ons land niet vaak voor. Door de vele meren en de gestage aanvoer van water voornamelijk van de Rijn, leidt droogte hier zelden tot ernstige gevolgen. Periodes met droogte laten zich moeilijk vergelijken omdat het verloop van de neerslag, van jaar tot jaar verschilt. Bij zonnig weer met wind en hoge temperaturen kan er veel vocht verdampen, waardoor het watertekort snel toeneemt. Ook de voorgeschiedenis is van belang: als het ook eerder in het jaar droog was, loopt het tekort op. In de landbouw wordt dat aangevuld door kunstmatige beregening, wat gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van water.

In ons land heeft het tussen 23 maart en 12 april weinig geregend. Uit statistieken blijkt dat de eerste tien dagen van april 2002 zeldzaam droog waren. Om de ernst van de droogte te bepalen wordt het potentieel neerslagoverschot berekend, de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping. Het gaat om de zogenoemde referentie-gewasverdamping, waarbij rekening wordt gehouden met het stadium van ontwikkeling van de plant. Jonge planten verdampen minder dan planten die nog helemaal groen zijn. Hoe minder neerslag en hoe groter deze verdamping hoe ernstiger de droogte.

Door de vele zonneschijn nam de verdamping sterk toe en liep het neerslagoverschot over de eerste tien dagen van april op tot -25 mm. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 1974 toen er in de eerste tien dagen van april bijna 27 mm verdampte, terwijl er geen druppel viel. Een langere droogteperiode beleefde ons land het laatst in 1995 en 1996. Van de 22 maanden tussen juli 1995 en april 1997 waren er in De Bilt slechts vijf natter dan normaal. Droog waren vooral in augustus en oktober 1995, januari, maart en april 1996 en januari en maart 1997. In de hele periode viel slechts 69% van de hoeveelheid die normaal had moeten vallen.

Vooral in de eerste twaalf maanden van deze periode waren de tekorten groot. In De Bilt viel tussen juli 1995 en juni 1996 volgens handmatige metingen van de neerslag om 8 uur 's ochtends slechts 448 mm, wat ongeveer de helft is van de normale som. In de 20e eeuw is een periode van een jaar slechts eenmaal nog droger geweest: van september 1920 tot en met augustus 1921 viel hier 370 mm. Andere jaren met langdurige droogte waren 1959 en 1976. Net als in 1921 was het toen vooral in het groeiseizoen droog waardoor de voedselvoorziening in het gedrang kwam. In 1995, 1996 en 1997 was het vooral in de maanden buiten het groeiseizoen droog, waardoor de gevolgen uiteindelijk meevielen.

Droogte in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 15 april 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI