Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort heeft nieuw college
raadsprogramma leidraad bij collegevorming

datum: 18 april 2002

Op dinsdag 16 april jongstleden is het nieuwe college van de gemeente Amersfoort geïnstalleerd. Een week eerder was het Raadsprogramma 2002-2006 vastgesteld. De gemeenteraad van Amersfoort heeft ervoor gekozen eerst een raadprogramma vast te stellen voordat met onderhandelingen over het college is begonnen. Het raadsprogramma geeft richting aan de college-agenda in de komende vier jaar en bevat opdrachten waarover het college verantwoording af moet leggen aan de gemeenteraad.

Het raadsprogramma is tot stand gekomen doordat fractievertegenwoordigers van elf partijen in vijf openbare bijeenkomsten hebben gewerkt aan dit programma. Op 3 april jongstleden is besloten het raadsprogramma aan te bieden aan de voltallige gemeenteraad om daar het politieke debat te voeren. Vanaf dat moment zijn de collegeonderhandelingen gestart. Op 11 april jongstleden bereikten vijf onderhandelende partijen een akkoord over de samenstelling van een nieuw college van burgemeester en wethouders voor de gemeente Amersfoort, te weten de VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie.. In eerste instantie namen ook de Socialistische Partij en Leefbaar Amersfoort deel aan de collegeonderhandelingen. Een aantal geschilpunten in het raadsprogramma bleek echter onoverbrugbaar. Beide partijen verlieten om die reden de onderhandelingstafel.

Portefeuilleverdeling
De vijf wethouders zijn elk verantwoordelijk voor een aantal hoofdonderwerpen binnen het gemeentelijk beleid en voor bepaalde wijken in Amersfoort. Het koppelen van wethouders aan wijken is nieuw. Het nieuwe college wil daarmee het wijkgericht werken versterken. Een overzicht van de verantwoordelijkheden:

H. Brink (VVD)
Verkeer, dienstverlening en personeel & organisatie Wijk: Randenbroek-Schuilenburg en Berg/Leusderkwartier/ Dorrestein

G.J. van der Werff (VVD)
Ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting
Wijk: Hooglanderveen en Kattenbroek

Mevr. E. Geluk-Hennink (CDA) - loco-burgemeester Welzijn, economische zaken en sport
Wijk: Nieuwland en Binnenstad

J.P.A. de Wilde (PvdA)
Financiën, cultuur, sociale zaken en werkgelegenheid Wijk: Kruiskamp/Koppel

Mevr. G. Eerdmans (GroenLinks)
Onderwijs, milieu en woonruimteverdeling
Wijk: Zielhorst/Schothorst

P.Jonkman (ChristenUnie)
Stedelijk Beheer en wijkontwikkeling
Wijk: Liendert/Rustenburg, Soesterkwartier en Hoogland

De burgemeester, mevrouw A.van Vliet-Kuiper, is verantwoordelijk voor de onderwerpen openbare orde, integraal veiligheidsbeleid en communicatie.

In de gemeenteraad van Amersfoort bestaat uit 39 raadsleden. De volgende partijen zijn in de raad vertegenwoordigd: VVD, CDA, PvdA, LeefbaarAmersfoort, GroenLinks, ChristenUnie, SP, BurgerpartijAmersfoort, HartvoorAmersfoort, Özcan.