ABVAKABO FNV

uitbesteden bijstandswet slecht voor kwaliteit van dienstverlening (18/4)

De gemeente Maarssen is een traject gestart waarbij de uitvoerende taken van de productgroep Sociale Zaken en Huisvesting worden uitbesteed. Ook de uitvoering van de ABW (bijstandswet) valt onder de uit te besteden taken aan marktpartijen. Omdat de uitvoering van de bijstandswet echter aan strikte wetgeving gebonden is die uitbesteding verbiedt, heeft de gemeente Maarssen een zogenaamde insourcingsvariant ontwikkeld die naar de mening van de gemeente, binnen de juridische kaders van de vigerende wet- en regelgeving blijft. ABVAKABO FNV is van mening dat de insourcingsvariant, zoals die er nu ligt, niet binnen de juridische perken past. Bovendien is de bond van mening dat het uitbesteden van deze werkzaamheden slecht is voor de kwaliteit van dienstverlening.

ABVAKABO FNV heeft de overtuiging dat de uitbesteding van taken niet past binnen het wettelijk kader van de ABW, en dat het niet conform de bedoelingen is van de minister. De verstrekking van uitkeringen in het kader van de ABW is een kerntaak van de overheid. De beoordeling van het recht op uitkering moet los staan van commerciële belangen en invloeden. De vakbond vindt ook dat uitbesteding een risico is voor de kwaliteit van het product en voor de privacybescherming van de klanten. Gevoelige informatie komt in handen van derden en er ontstaan kwetsbare informatiestromen tussen de gemeenten en de werknemers van de private partij.

De Inspectie Werk en Inkomen heeft al gezegd dat de manier waarop de gemeente Maarssen de taken uitbesteed, niet in overeenstemming is met juridische en beleidsmatige kaders. Minister Vermeend heeft zelf tijdens een vergadering van de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer (op 20 maart jl.) gesteld dat Maarssen in strijd met de wet- en regelegeving handelt door de privatisering te ver door te voeren. Toch onderneemt de gemeente Maarssen geen stappen om de privatisering terug te draaien.
ABVAKABO FNV dringt er bij demissionair minister Vermeend op aan het raadsbesluit over het voornemen tot privatisering van de gemeente Maarssen te vernietigen. Als de Minister dergelijke stappen niet onderneemt, zullen meer gemeenten tot uitbesteding van de ABW kunnen besluiten, met alle negatieve consequenties van dien.
---