GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 18 april 2002 13:23
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ab Harrewijn publiceert boek over godsdienst en politiek

(18 april 2002)

Tot 11 september 2001 woonden in Nederland grote groepen Marokkanen en Turken. Na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten waren het ineens allemaal moslims. De vraag drong zich op: hoe gaan we daarmee om? Het lijkt erop dat de Nederlandse politiek na acht jaar Paars beleid niet meer weet wat ze aanmoet met geloof en levensbeschouwing. Dat blijkt niet alleen uit de moeizame verkenning van islamitische kringen, maar ook uit de manier waarop met christelijke sentimenten wordt omgegaan in discussies over homohuwelijk en euthanasie.

Ab Harrewijn, dominee en Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, stelt de vraag wat godsdienst en samenleving in deze tijd van elkaar mogen verwachten. Hij publiceert daarover bij uitgeverij Boom het boek 'Bijbel, Koran, Grondwet; gesprekken over godsdienst en politiek'. Aan de hand van 10 gesprekken (1), waarbij moeilijke kwesties niet onbesproken blijven, komt hij tot een aanzet voor een politieke agenda die de rolverdeling tussen overheid en religie in de moderne samenleving moet verduidelijken.

Enkele opvallende voorstellen:

* De aanstelling van een interdepartementale staatssecretaris voor godsdienst en ethiek in de komende kabinetsperiode.
* Meer ruimte voor multireligieuze samenwerkingsscholen. Het starten van een open discussie over modernisering van artikel 23 van de grondwet: de vrijheid van onderwijs.
* Het aanstellen van meer imams als geestelijk verzorger of begeleider in de publieke sector (onderwijs, zorg, gevangenis).
* Er moet nu eindelijk een start worden gemaakt met het oprichten van een universitair islaminstituut, voor de opleiding van imams in onze multiculturele samenleving.
* Godsdienstige gemeenschappen kunnen steun krijgen van de overheid voor activiteiten die bijdragen aan sociale cohesie.
* Vrijwilligerswerk moet meer gestimuleerd worden; bijvoorbeeld door het op te nemen (als stage) in het onderwijs en door studenten langer studiefinanciering te geven.
* De overheid moet veel meer overleg en confrontatie aangaan met religieuze gemeenschappen over rechtsstaat en ethiek.
Het boek is voor journalisten af te halen of te bestellen bij de Tweede Kamerfractie GroenLinks. Het boek is tevens verkrijgbaar in de boekhandel (Uitgeverij Boom; ISBN 90 5352 811 3) Ab Harrewijn is beschikbaar voor nadere toelichting.

(1) Met Herman Meijer, Zeki Arslan, Hans Visser, Hamza Zeid Kailani, Ineke Bakker, Marius Ernsting, Doekle Terpstra, Naima Azough, Johan Stekelenburg, Paul Scheffer


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -