Gemeente Capelle a/d IJssel

Eerste woningen Fascinatio opgeleverd

Vorige week dinsdag kregen de heer El Kaka en mevrouw Gruyters uit handen van de heer Oster, tot 15 april wethouder Stadsontwikkeling, De Sleutel van hun woning aan de Desertosingel 67 in de nieuwbouwwijk Fascinatio. Na krap een jaar bouwen startte Maasstede Woning Ontwikkeling op dinsdag 9 april met het opleveren van de eerste van de 16 singelwoningen, vlakbij de hoofdentree van de wijk. Na het openen van de woning met een ruim twee meter lange sleutel, kregen zij van de heer Oster een ingelijste luchtfoto van het gebied. Tom Manders jr. had voor de pioniers van de eerste fase een tekening, gebaseerd op zijn voorleesboek Fascinatio de Wonderwind, meegenomen. Op deze tekening staan twee richtingborden. Die verwijzen naar de Fasciantiowereld en de rest van de wereld. Na de sleuteloverdracht onthulde de heer Oster nog het straatnaambord Desertosingel.

Respecta en Solis
Maasstede heeft de singelwoningen Respecta genoemd. Respecta verwijst, in het boek Fascinatio de Wonderwind van Tom Manders jr., naar de koningin van het water. Zij heerst in de wolken over alle waterdruppels en bepaalt, samen met de zon Solis, het weer op aarde. Tijdens de feestelijke bijeenkomst liet Solis zich in ieder geval veelvuldig zien en hield Deserto, de woestijnwind, zich rustig. De eerste bewoners krijgen te maken met veel zand. Om te voorkomen dat de wind vat krijgt op al dat zand en (bouw)afval gaat de gemeente de openbare ruimten zo snel mogelijk inrichten. Zo zal de gemeente de plaatsen waar straks bomen en struiken komen, inzaaien met bloemen. Ook komt er een noodfietsverbinding met Capelsebrug en zal de gemeente containers plaatsen om al het afval, inclusief het afval dat bij het inrichten van een woning vrijkomt, af te kunnen voeren. Het is de bedoeling dat straks al het afval in ondergrondse containers wordt ingezameld.

Wat wordt er gebouwd?
Fascinatio wordt in vier fases gebouwd door de projectontwikkelaars Maasstede Woning Ontwikkeling, Eurowoningen, Bouwfonds Vastgoed, Heijmans IBC en de woningbouwcorporatie Stichting Woningpartners. De totale bouw neemt ongeveer vier jaar in beslag. Direct na de zomervakantie wordt gestart met fase II. Fase II bestaat uit 365 woningen en wordt ten westen en noordwesten van de woningen uit fase I gebouwd. Naar verwachting is in mei meer bekend over het uiterlijk van deze woningen en de prijs.