Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Milieuschaderegeling voor andere overheden en terreinbeheerders (18-4-2002)


De kosten als gevolg van milieuschade die is veroorzaakt door een incident, kunnen straks voor een groot deel worden vergoed aan andere overheden en (particuliere) terreinbeheerders. Naar verwachting is daarvoor jaarlijks een bedrag van ¤ 6,5 miljoen nodig. Dat blijkt uit een brief over de milieuschaderegeling die minister Pronk (VROM) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Doel van de milieuschaderegeling is bij te dragen aan het herstellen of voorkomen van milieuschade door incidenten. Een incident is bijvoorbeeld het illegaal dumpen van afvalstoffen in een bos. Andere overheden en (particuliere) beheerders van terreinen komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Zij moeten daarbij aantonen dat het verhalen van de schade op de veroorzaker onmogelijk is. De regeling is er voor schade als gevolg van incidenten. Milieuschade als gevolg bijvoorbeeld van verzuring, vermesting en verdroging komt niet in aanmerking, daarvoor bestaan andere regelingen.

Financiële bijdrage

De bijdrage van het Rijk bedraagt 2/3 van de extern gemaakte kosten voor de directe uitvoering van maatregelen die de schade opheffen of voorkomen. Kosten van het eigen personeel en ondersteunende activiteiten van politie en brandweer vallen daar buiten. De bijdrage wordt achteraf, aan de hand van declaraties uitbetaald. De eerste ¤ 2000,- van de herstelkosten komen voor eigen rekening. Als maximumbijdrage wordt gedacht aan ¤ 1.000.000,-. De hoogte van het jaarlijks benodigde budget wordt geschat op ¤ 6.500.000,-. Dekking voor dit budget wordt binnen de VROM-begroting gevonden en zal naar verwachting voor het eerst in de begroting voor 2004 worden opgenomen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7261&site=persbericht )


---