Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: extra aandacht mensen met ernstige handicaps

16 april 2002

Ruimte voor mensen

VGN en FvO: verhoging kwaliteit van bestaan mensen met ernstig meervoudige beperkingen dringend noodzakelijk

Ouders en zorgaanbieders presenteren donderdagmiddag 18 april het rapport Ruimte voor mensen aan staatssecretaris Vliegenthart. Het rapport van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) bevat een samenhangend pakket van wensen die er toe moeten leiden dat de kwaliteit van bestaan van mensen met ernstig meervoudige beperkingen verbeterd wordt.

De afgelopen jaren is er veel vernieuwd in de gehandicaptenzorg. Het werd echter ook steeds duidelijker dat mensen met ernstig meervoudige beperkingen niet meedeelden in deze positieve ontwikkelingen. Duidelijk is dat de kwaliteit van bestaan van deze groep mensen op dit moment ernstig te wensen overlaat.
Omdat extra aandacht noodzakelijk is, formuleerden ouders en zorgaanbieders gezamenlijk het strategisch kader waarmee de achterstand van deze groep kan worden weggewerkt. Centraal daarbij staat de individuele persoon met de handicap. Tegelijkertijd moeten andere betrokkenen, zoals ouders en begeleiders, de mogelijkheid krijgen om de noodzakelijke verbeteringen te bewerkstelligen.