European Commission

IP/02/585

Brussel, 18 april 2002

De Commissie beëindigt haar onderzoek naar de FIFA-regels inzake voetbalmakelaars

Na lange discussies met de wereldvoetbalbond (FIFA) heeft de Europese Commissie besloten haar onderzoek naar de regels voor toegang tot het beroep van voetbalmakelaar te beëindigen. Dit werd mogelijk toen de FIFA besloot deze regels, waarover klachten waren ingediend, te herzien. Volgens de klagers was onder meer het verbod voor spelers en clubs om gebruik te maken van de diensten van niet door de FIFA erkende makelaars, in strijd met de mededingingsregels. Vervolgens heeft de FIFA nieuwe regels aangenomen die voor de Commissie aanvaardbaar zijn. De Commissie erkent het recht van de FIFA om het beroep te reglementeren, mits de toegang open en niet-discriminatoir blijft. Volgens Mario Monti, lid van de Commissie en belast met mededinging, is, nu de voornaamste beperkende bepalingen zijn ingetrokken, een verplichte licentie gerechtvaardigd omdat het noodzakelijk is de beroepsethiek van voetbalmakelaars op een hoger peil te brengen.

Naar aanleiding van verschillende klachten had de Europese Commissie een diepgaand onderzoek ingesteld naar de door de FIFA ingevoerde regels betreffende voetbalmakelaars. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat op 19 oktober 1999 een mededeling van punten van bezwaar aan de FIFA is toegezonden.

De Commissie was van oordeel dat de FIFA-regels overeenkomsten waren die de concurrentie beperken door de toegang tot dit beroep te verhinderen of te beperken voor personen met de vereiste bekwaamheden, met name door de betaling van een hoge, niet-rentedragende borgsom te eisen. Naar aanleiding van deze procedure heeft de FIFA besloten de betrokken regels te wijzigen. Op 10 december 2000 heeft de FIFA een nieuwe regeling goedgekeurd, die op 1 maart 2001 in werking is getreden en die laatstelijk is gewijzigd op 3 april 2002.

De toegang tot het beroep berust volgens de nieuwe regeling op objectieve en doorzichtige criteria en is niet meer voorbehouden aan hen die een borgsom van 200 000 CHF (ongeveer 136 000 ) aan de FIFA kunnen betalen. Deze borgsom wordt vervangen door een verzekering.

Elke kandidaat-voetbalmakelaar moet een examen afleggen in de vorm van meerkeuzevragen. Elke kandidaat die het vereiste minimumaantal punten behaalt, slaagt voor het examen. De examendata en een groot deel van de vragen zijn in de gehele wereld hetzelfde. Om een licentie te verkrijgen moet de kandidaat vervolgens een
beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten ter dekking van eventuele schadeclaims van spelers of clubs in verband met activiteiten die in strijd zijn met de beginselen van de regeling. Voorts moet hij een beroepscode ondertekenen waarin de beginselen van plichtsbesef, doorzichtigheid, eerlijkheid, gerechtvaardigde belangenbehartiging en het voeren van een boekhouding zijn neergelegd.

Gezien het voorgaande is de Commissie van oordeel dat het doel van de FIFA om de beroepsethiek op een hoger peil te brengen en zijn leden te beschermen tegen niet-gekwalificeerde of gewetenloze makelaars, prevaleert boven de concurrentiebeperkingen. De Commissie heeft de klachten dan ook afgewezen.

Indien in de toekomst echter blijkt dat dit doel kan worden bereikt zonder de betrokken regeling van de FIFA, bijvoorbeeld door regulering van het beroep door de lidstaten of omdat de beroepsgroep door middel van zelfregulering het vereiste hoge niveau van professionaliteit en integriteit van haar leden kan waarborgen, dan kan de Commissie deze regeling opnieuw onderzoeken.

De Commissie heeft een van de twee ontvangen klachten officieel afgewezen. De betrokken klager kan tegen de analyse van de Commissie binnen twee maanden beroep instellen bij de Europese rechterlijke instanties te Luxemburg.