Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-101
Den Haag, 18-04-2002

Reactie Staatssecretaris Bos (Financiën) op nieuwe OESO-publicaties inzake schadelijke belastingconcurentie

Vandaag heeft de OESO twee belangrijke documenten gepubliceerd als onderdeel van de discussies over schadelijke belastingconcurrentie. Het eerste document is een herziene versie van de OESO tax haven-lijst. Het tweede document bevat een minimumstandaard voor effectieve informatie-uitwisseling in belastingzaken, dat is ontwikkeld door OESO-landen en tax havens, die zich aan het OESO-proces hebben gecommitteerd. Beide documenten zijn te vinden op de website van de OESO (www.oecd.org) en kunnen worden gezien als een belangrijke en succesvolle stap voorwaarts.

Tax haven lijst
Sinds 1998 onderzoekt de OESO vormen van schadelijke belastingconcurrentie. De twee belangrijkste onderdelen van dat onderzoek zijn enerzijds de beoordeling van preferentiële maatregelen van de OESO-landen op hun mogelijke schadelijke effecten en anderzijds de identificatie en beoordeling van tax havens. Het laatste onderdeel leidde in 2000 tot de publicatie van een eerste tax haven lijst. Hierop stonden 35 tax havens, waaronder Aruba en de Nederlandse Antillen. Deze tax havens hadden tot 28 februari jl. de tijd zich aan het OESO-proces te committeren. Voor een acceptabel commitment is het noodzakelijk dat een tax haven toezegt dat het zijn belastingsysteem transparant zal maken en bereid zal zijn tot het tot stand brengen van effectieve informatie-uitwisseling. Vlak voor 28 februari hebben zeer veel tax havens hun interesse kenbaar gemaakt voor het afgeven van een commitment. Daardoor is de herziene versie van de tax haven lijst een korte geworden en bestaat zij slechts uit 7 landen. De volgende landen staan op de herziene lijst:

· Andorra
· Liberia
· Liechtenstein
· Marshall Islands
· Monaco
· Nauru
· Vanuatu

De OESO zal de komende tijd een potentieel raamwerk van defensieve maatregelen ontwikkelen, dat tegen de tax havens, die op de lijst staan, zal worden toegepast. Tegelijkertijd zal de OESO doorgaan met gesprekken met deze landen met als doel de landen alsnog aan het OESO-proces te committeren.

Minimumstandaard effectieve informatie-uitwisseling Het vereiste dat tax havens moeten overgaan tot effectieve informatie-uitwisseling is verder uitgewerkt en neergeslagen in de eveneens vandaag gepubliceerde minimumstandaard voor effectieve informatie-uitwisseling. De minimumstandaard is vormgegeven als een modelovereenkomst voor bilaterale of multilaterale verdragen. Deze minimumstandaard is onder Nederlands co-voorzitterschap ontwikkeld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van OESO-landen en elf reeds gecommitteerde tax havens, waaronder Malta, de Kaaiman Eilanden, Bermuda, Isle of Man, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Staatssecretaris Wouter Bos beoordeelt de modelovereenkomst als een belangrijke stap. "Nederland is altijd van mening geweest dat transparantie en informatie-uitwisseling de sleutelfactoren zijn om schadelijke belastingmaatregelen te neutraliseren. Beide onderwerpen behoren om die reden hoog op de internationale belastingagenda te staan. In dat opzicht, ben ik zeer tevreden over de publicatie van de modelovereenkomst. Ik verwacht dat de overeenkomst zal uitgroeien tot een internationale standaard voor informatie-uitwisseling".