Katholieke Universiteit Nijmegen

Bekostigingsonderzoek: Geen onregelmatigheden aan KU Nijmegen Uit het onderzoek naar de bekostiging, dat de KU Nijmegen op verzoek van de minister van OC&W heeft gehouden, is geen enkele vorm van onregelmatigheid gebleken.

Uit de beantwoording van de vragen van de minister komt duidelijk naar voren dat er binnen de KU Nijmegen geheel volgens de wettelijke regelingen en voorschriften wordt gehandeld. Geheel conform het Strategisch Plan 2001-2006 bepalen overwegingen van onderwijskundige kwaliteit de koers van de KU Nijmegen. De brief met de antwoorden van de KU Nijmegen op de vragen van de minister is 15 april naar het ministerie van OC&W verzonden.

Het onderzoek is uitgevoerd door een door het college van bestuur ingestelde werkgroep, bestaande uit dr. P.Sars, mevrouw mr.B. Maat, drs. F.Willemsen en drs. Zeijlstra. De werkgroep heeft uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers van de faculteiten en met medewerkers van bij de inschrijving van studenten betrokken centrale diensten en administraties. Ook heeft is een gesprek gevoerd met de commissies onderwijs en financiën van de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV). De bevindingen van de werkgroep zijn getoetst door een klankbordgroep bestaande uit prof. dr. C.A.J.M. Kortmann, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht, S. Dijkstra RA, hoofd interne accountantsdienst en ir. R.J. de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur.

Tijdens het onderzoek is bij het verzamelen van de gegevens naar voren gekomen dat het ministerie van OC&W geen afzonderlijke en volledige uitvoeringsregeling voor de bekostiging aan de universiteiten beschikbaar heeft gesteld. Hoewel dit voor de uitvoering van de bekostigingsregelingen voor de KU Nijmegen in de praktijk geen probleem is gebleken, moet geconstateerd worden dat het lastig is dat de feitelijke uitvoeringsregelingen bij elkaar moeten worden gezocht uit verschillende OC&W-documenten die op verschillende tijdstippen aan de instellingen zijn toegezonden.
18-4-2002