Gemeente Zaanstad

College Zaanstad vraagt staatssecretaris Justitie om uitzetting Kosovaarse familie uit te stellen

donderdag 18 april 2002

Burgemeester en wethouders hebben vandaag een brief gestuurd aan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie. Het college vraagt de bewindsvrouw om de uitzetting van de Zaandamse familie Raçi uit te stellen. De familie, afkomstig uit Kosovo, had eind maart van de IND en de Vreemdelingendienst te horen gekregen dat zij Nederland dient te verlaten. Daarbij werd ook gemeld dat het vertrek zou worden uitgesteld tot ná de uitreiking van de bul aan hun studerende dochter Irma, medio oktober 2002. Gisteren echter kreeg de gemeente de mededeling dat de familie in de vroege ochtend van 24 april aanstaande op het vliegtuig zal worden gezet.

Citaat uit de brief:

´Ten aanzien van het vreemdelingenbeleid nemen wij het standpunt in, dat onze gemeente het rijksbeleid volgt. Met u zijn wij van mening, dat als uitgeprocedeerden niet mee willen werken aan hun vertrek, zij niet moeten rekenen op ondersteuning vanuit de overheid en dus ook niet van de kant van de gemeente. In de situatie van de familie Raçi is echter geen sprake van enige onwilligheid, nu een definitief besluit is gevallen. Echter, het feit dat de dochter van deze familie op korte termijn haar bul in ontvangst kan nemen, is voor ons zondermeer aanleiding u dringend te verzoeken het vertrek uit te stellen.´

Het college voelt zich in dit individuele geval als lokaal bestuur medeverantwoordelijk en vraagt de staatssecretaris om bij de verdere afhandeling van de kwestie betrokken te worden.