SENTER

Subsidie Referentieprojecten Milieutechnologie

Senter Den Haag

Internet www.senter.nl

Datum
18 april 2002

Subsidie Referentieprojecten Milieutechnologie trekt eerste afnemer over de streep

MKB'ers die een nieuw apparaat of product ontwikkelen dat minder milieubelastend is, kunnen een subsidie krijgen voor een eerste praktijktoepassing of een meetprogramma. De Subsidieregeling Referentieprojecten Milieutechnologie stimuleert de introductie van in Nederland ontwikkelde innovatieve en schonere technologische processen, producten of diensten. Deze regeling moet een eerste afnemer over de streep trekken. Technische en financiële drempels kunnen namelijk een eerste aanschaf belemmeren. Het Ministerie van Economische Zaken stelt in 2002 EUR 1,36 miljoen beschikbaar voor nieuwe Referentieprojecten.

Subsidie van 25 procent voor een eerste praktijktoepassing komt ten goede aan een eerste afnemer tot een maximum van EUR 226.900 per project. Bij een meetprogramma test een onafhankelijke en deskundige organisatie de nieuwe milieutechnologie op aspecten die voor afnemers relevant zijn. Het resultaat is een keurmerk of rapport dat wordt gebruikt bij de marketing van de nieuwe milieutechnologie. De subsidie voor een meetprogramma bedraagt 50 procent van de projectkosten met een maximum van
EUR 68.100.

Praktijkvoorbeelden
Hesy Bergambacht ontwikkelde een nieuw systeem voor het kweken van vis. Met dit gesloten teeltsysteem wordt 40 procent op het energieverbruik en 80 procent op het waterverbruik bespaard. Ook voorkomt het lozingen van nitraten en fosfaten in het water. De referentie die met de subsidie ontstond blijkt succesvol. Inmiddels is een vervolgopdracht binnen.
Het bedrijf C-IT ontwikkelde een methode, die continue en selectief de concentratie van koolwaterstoffen meet. Deze methode voert alarmmetingen uit en onderzoekt het effect van milieumaatregelen. C-IT gaf de Saxion Hogeschool Enschede opdracht voor het uitvoeren van een onderzoek naar deze nieuwe methode. Het meetrapport van de hogeschool onderschrijft de nieuwe detectiemethode. Daardoor is een drempel voor marktintroductie weggenomen.

Informatie
Subsidieaanvragen kunnen het gehele jaar worden ingediend. Voor toekenning van het budget geldt wie het eerst komt het eerst maalt. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de Subsidieregeling Referentieprojecten Milieutechnologie, telefoon (070) 361 01 35 (contactpersoon Corry van Driel) of een bezoek brengen aan de website www.senter.nl/referentieprojecten.
Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).