Productschap Margarine


Europees Parlement buigt zich over biodieselvoorstel

De Commissie Industrie, Externe Handel, Onderzoek en Energie van het Europees Parlement bespreekt dezer dagen het voorstel van de Europese Commissie voor de bevordering van het gebruik van biobrandstoffen - waaronder biodiesel op basis van veresterde plantaardige olie dan wel bewerkt dierlijk vet of gebruikt frituurvet - in het wegvervoer.

Kern van dit voorstel is het streven naar vergroting van het aandeel van deze brandstoffen in de totale markt voor transportbrandstoffen naar 2 procent in 2005 en naar 5,75 procent in 2010 (zie ook MVO Magazine nr. 7 ). Het standpunt van het Europees Parlement met betrekking tot dit voorstel voor een richtlijn is van groot belang omdat het EP hierover gezamenlijk met de Raad een beslissing moet nemen.

De grote belangstelling voor biobrandstoffen is voor het Productschap MVO reden om uitgebreide informatie over dit onderwerp aan de oliën- en vettenbedrijven te gaan verschaffen. Hiertoe is deze week de rubriek Biobrandstoffen op de MVO-website opengesteld. Tevens is aan MVO-bedrijven de eerste editie van de Nieuwsflits Biobrandstoffen toegezonden.

MVO-Website
Thans treft u op de website informatie aan over het Nederlandse en het Europese beleid inzake biotransportbrandstoffen (biodiesel) en energieopwekking (verstoken van biomassa waaronder neven- en afvalstromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie - ter verkrijging van warmte en elektriciteit). Bovendien vindt u er een overzicht van subsidieregelingen en een serie links naar andere websites die interessante informatie over biobrandstoffen geven.

Binnen de subrubrieken Biotransportbrandstoffen en Energieopwekking treft u behalve Nederland en Europese Unie ook technische informatie aan. Onder het kopje (Kandidaat-)EU-lidstaten gaan we verder in op de nationale situatie in Europese landen: wetgeving en beleid, productie en productiepotentieel, nonfood-teelt van oliezaden, experimenten, verdere bijzonderheden. Op dit moment zijn onder Biotransportbrandstoffen Duitsland en België opgenomen, maar de komende weken zal informatie over andere landen (onder meer Frankrijk en Oostenrijk) worden toegevoegd.
Behalve links naar andere websites zijn ook veel originele documenten (wetteksten, beleidsnotities, brieven aan de Tweede Kamer) als onderliggende pdf opgenomen, speciaal voor degenen die de oorspronkelijke teksten nader willen bestuderen.

MVO-Nieuwsflits
De Nieuwsflits Biobrandstoffen is bedoeld voor degenen die zo snel mogelijk van actuele ontwikkelingen ten aanzien van biobrandstoffen op de hoogte willen worden gebracht. Ook zal de nieuwsflits worden gebruikt om wijzigingen en aanvullingen op de website onder de aandacht te brengen. In de eerste editie is onder meer verhaald van de discussies over twee ontwerp-richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie, van de goedkeuring van de Franse en Italiaanse accijnsregimes voor biodiesel, van het deze week afgesloten Convenant kolencentrales (verplichte inzet biomassa bij stroomopwekking) en van het congres World Biofuels 2002 dat volgende week in het Spaanse Sevilla wordt gehouden.

MVO-bedrijven die deze nieuwsflits willen ontvangen, kunnen een e-mail sturen naar Jean-Philippe van der Zwaluw, zwaluw@mvo.agro.nl.