Productschap Margarine


Unilever-topman pleit voor ketenaanpak voedselveiligheid en duurzame landbouw

Bestuursvoorzitter Antony Burgmans van Unilever heeft vorige week op het congres van de CIAA, het Europese samenwerkingsverband van de agro- en levensmiddelenindustrie in Brussel, opgeroepen te komen tot een geïntegreerde aanpak van voedselveiligheid en duurzame landbouw.

Burgmans stelt een ketenaanpak voor waarbij alle belanghebbenden bij voedselveiligheid de verantwoordelijkheid krijgen voor het deel van de keten dat zij kunnen overzien en beheersen. De belanghebbenden zijn agrarische producenten, leveranciers van grondstoffen en ingrediënten, levensmiddelenfabrikanten, winkelketens, cateraars, consumenten, de European Food Safety Authority en de wetgevers. Iedere speler in de keten moet dan voor zijn terrein de verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit en veiligheid, naleving van wetten en voorschriften, en volledige en directe informatievoorziening naar overheid, handelspartners en eventueel het publiek.

Hij gaf ook een voorzet voor de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) die volgens hem reeds dit jaar een belangrijke stap kan zetten in de richting van een positie als autoriteit door een beslissing te nemen over drie belangrijke aangelegenheden: de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedingsmiddelen, gezondheidsclaims en claims over risicoverlaging, en toelating van nieuwe functionele voedingsmiddelen.
Tevens vroeg hij aandacht voor hervorming van een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat in zijn huidige vorm de Europese belastingbetaler jaarlijks 44 miljard euro kost, tot grote voedseloverschotten leidt die niet aansluiten op de vraag naar kwaliteitsvoeding, tot exporten leidt die de landbouwontwikkeling in arme landen frustreert, en bovendien in veel gevallen de boer amper een redelijk inkomen oplevert. Het GLB is ook contraproductief omdat het tot roofbouw op de dure Europese gronden uitnodigt en dus duurzaamheid tegengaat.

Duurzaamheid staat bij Unilever hoog op de agenda, vooral omdat wordt verwacht dat de consumenten er steeds meer waarde aan zullen hechten de komende jaren. Unilever is al betrokken bij een viertal concrete acties ter bevordering van duurzaamheid en zoekt actief naar partners om het idee van duurzaam produceren zoveel mogelijk uit te dragen.

Over biotechnologie merkte hij op dat het aloude medische principe bij twijfel niet doen in een karikatuur is veranderd door zijn toepassing in wat het voorzorgsbeginsel wordt genoemd. Waar het eerste principe medische beroepsbeoefenaars dwingt bij de behandeling van ziekten berekende keuzes te maken, wordt het voorzorgsbeginsel volgens Burgmans misbruikt om de wereld het zwijgen op te leggen en de vooruitgang tegen te houden. Vooral de a priori tegenstand tegen biotechnologie in relatie tot voeding die hij in Europa signaleert, zag hij als star en onredelijk.