Gemeente Alphen aan den Rijn


Opgravingen opnieuw van start in het stadshart

De opgraving van het Romeinse fort in het gebied tussen de Castellumstraat, Sint Jorisstraat en de Julianastraat is weer begonnen. Voorafgaand aan de bouw van het winkelcomplex op het huidige parkeerterrein zal door archeologen van de Universiteit van Nijmegen worden gezocht naar resten van de binnenplaats van het fort.

De komende tijd wordt gezocht door een team van negen archeologen onder leiding van de nieuwe hoogleraar provinciaal Romeinse archeologie, professor dr. M. Erdrich. Het team zal dit jaar alle archeologische activiteiten afronden voordat kan worden gestart met de bouw van het winkelcomplex.

De archeologen starten met het gebied achter het huidige postkantoor. Zij zoeken hier naar de grachten die ooit het Romeinse fort omsloten. Mogelijk kunnen zij dit jaar de precieze begrenzingen van het fort vaststellen. Onder en direct naast de winkel van de familie van der Spek (inmiddels is het pand gesloopt) verwachten de archeologen sporen te vinden van de bebouwing die op het binnenterrein heeft gestaan. Te denken valt aan barakken van de soldaten of misschien zelfs de woning van de commandant. Of zij ook daadwerkelijk resten zullen vinden, zal het onderzoek de komende weken uitwijzen. De opgravingen op en rond het parkeerterrein duren tot 1 juli. Daarna zullen de archeologen doorgaan met opgravingen van kleinere locaties langs de Castellumstraat en de Julianastraat.

Zoals voorgaande jaren wordt het publiek op de hoogte gehouden van de bevindingen door middel van een nieuwsbrief die elke twee weken verschijnt.

Daarnaast zullen de archeologen regelmatig de gelegenheid bieden om de opgravingen te bezoeken en zal het publiek door de archeologen worden rondgeleid. Wanneer deze bijeenkomsten zijn wordt o.a. bekend gemaakt in de nieuwsbrief. De archeologen zijn voor meer informatie bereikbaar op het e-mail adres:
romeinsfort@zonnet.nl

Persbericht 24, 17 april 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 18 april 2002 laatste wijziging