Gemeente Smallingerland

Werkgelegenheid in Friesland groeit sterk (18-04-2002)

In Friesland is de werkgelegenheid tussen 1 mei 2000 en 1 mei 2001 sterk toegenomen. De stijging is 4,7% ten opzichte van het vorige jaar en mag de sterkste groei in jaren genoemd worden. Dit is gebleken uit het Werkgelegenheidsregister Fryslân, samengesteld door Provincie Fryslân, Kamer van Koophandel Friesland en Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) Noord Nederland.

De ontwikkeling per gemeente laat een wisselend beeld zien. Veruit de grootste groei in het aantal banen is geregistreerd in de gemeente Leeuwarden, waar de werkgelegenheid met bijna 3000 werkzame personen is gestegen. Op afstand volgen Smallingerland, Heerenveen en Sneek, alle met een werkgelegenheidsgroei van rond de 1000 werkzame personen.

Uit deze cijfers blijkt dat de groei van de werkgelegenheid in Fryslân tussen 2000 en 2001 met name is geconcentreerd in de kernzones, A7 en Westergo. De werkgelegenheidsgroei in het gebied buiten de kernzones is duidelijk lager dan het provinciale gemiddeld, alhoewel hier tussen gemeenten grote verschillen optreden. De cijfers in de kleinere gemeenten worden sterk beïnvloed door het vertrek van bedrijfsvestigingen en door het zich nieuw vestigen van een of enkele bedrijven.