Nationaal Dubo Centrum

donderdag 18 april 2002

Duurzaam bouwen nauwelijks criterium bij kiezen van woning

Tijdens het seminar 'Gebruikerservaringen Voorbeeldprojecten Duurzaam en Energiezuinig Bouwen van 17 april 2002 zijn de resultaten van het onderzoek onder bewoners gepresenteerd. Hieruit bleek dat slecht voor 20% van de bewoners duurzaam bouwen een belangrijk keuzecriterium was om een duurzaam gebouwde woning te kiezen, maar dat bij verhuizing 42% van de kopers en zelfs 49% van de huurders weer voor een zo'n woning zou kiezen.

Duurzaam bouwen ervaren
Voor de keuze van een woning zijn de locatie en de indeling voor het merendeel van de bewoners belangrijkere criteria. Maar blijkbaar moeten bewoners eerst ervaren wat het betekent dat een woning duurzaam gebouwd is, zo lijkt uit de voornemens op te maken om weer voor een dubowoning te kiezen bij verhuizing. De huidige bewoners van de voorbeeldprojecten zijn dan ook iets tevredener dan gemiddeld de bewoners van nieuwbouwwoningen (tevreden - zeer tevreden 97% van de kopers van voorbeeldprojectwoningen tegen 95% van nieuwbouw en 88% van de huurders tegen 78% van huurders van nieuwbouw). De helft daarvan is bereid om 10% meer te betalen voor de duurzame maatregelen.

Positieve en negatieve waarderingen
Het onderzoek is beperkt tot maatregelen met een gebruikerscomponent (binnenmilieu, installaties, waterbesparing en dergelijke; dus geen onzichtbare maatregelen zoals puingranulaat of het isolatiemateriaal). Over de duurzame maatregelen zijn zij vaker positief dan negatief zijn en over het nut ervan wordt weinig getwijfeld. Uit het onderzoek bleek dat hergebruik van regenwater als positief wordt ervaren, ondanks zaken als de veelal gelige kleur van het water. Houtgebruik en veel daglicht scoren eveneens hoog. Ook de zonneboiler waardeert een groot aantal mensen hoog voor zowel de milieubijdrage als de energiebesparing. Het effect op het comfort speelt een belangrijke rol als het gaat om verwarming, ventilatie en geluidsisolatie. Specifieke comfortverhogende voordelen van de dubomaatregelen zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van vloerverwarming en/of wandverwarming. Echter niet alle maatregelen worden even goed gewaardeerd. De reden daarvoor ligt hoofdzakelijk bij de functionaliteit van de techniek, zoals bijvoorbeeld afbladderende verf of de geur van hemelwater. Daarnaast speelden aspecten als het niet-goed inregelen van bijvoorbeeld de gebalanceerde ventilatie of verwarming een rol en blijkt kennisoverdracht veel onkunde of zorg weg te nemen (zoals bijvoorbeeld het feit dat het door een zonneboiler verwarmde tapwater periodiek boven de 60o wordt verwarmd). Overigens waren er veel voor- en nadelen die ook in reguliere nieuwbouwwoningen een rol spelen.

Leerervaringen
Verbeterpunten, die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn betere voorlichting over gebruik, onderhoud en werking, klachten terugdringen door (betere) inregeling, juiste uitvoering van de installaties en verbetering van installaties voor gezond wonen.

Verkoop van duurzaam bouwen
Als belangrijke 'selling points' van duurzaam bouwen komen maatregelen als vloer- en wandverwarming, waterbesparing, hergebruik van regenwater, zonne-boilers en -cellen, daglichtinval, en de duurzaamheid van de gehele woning en wijk als sterke punten naar voren.
Medio juni verschijnt het boek 'Duurzaam bouwen, duurzaam wonen', een publicatie over het onderzoek, met commentaren en afbeeldingen. Dit boek is bij uitgeverij Aeneas te bestellen.
Het complete rapport te downloaden op www.rigo.nl.

Discussie
Ook het discussiepanel van dit symposium (Chris Bruijnes van Milieu Centraal, Tjerk Reijenga van BEAR Architecten, Theo van Es van Gemeente Zoetermeer en Bert Mathijsen van Bouwfonds) was het erover eens dat duurzaam bouwen op zich een lastig te verkopen verhaal is voor bewoners; deels komt dit, omdat de consument niet weet wat duurzaam bouwen is of het niet kent. Duurzaam bouwen moet dan ook beter worden vermarkt door onder meer de comfort-, kwaliteits- en gezondheidsaspecten ervan te benadrukken en de vraag bij de consument naar duurzaamheid in de woningbouw naar voren te halen. Een andere belangrijke conclusie was dat de duurzaamheid in de bestaande bouw meer aandacht moet krijgen.