Ingezonden persbericht

Persbericht

Jantje Beton VakantieKeurmerk voor kindervakanties

UTRECHT, 18 april - Vandaag zijn de eerste twee Jantje Beton VakantieKeurmerken uitgereikt aan twee organisaties die kindervakanties organiseren. Het betreft Stichting Kico in Rosmalen en YMCA Vakanties in Den Dolder. Zij ontvingen het Keurmerk uit handen van Henk Kasbergen, directeur van Jantje Beton.

Jaarlijks organiseren vele instellingen en organisaties vakantiekampen voor kinderen. Elke organisatie bereidt deze kampen op een eigen wijze voor en hanteert eigen richtlijnen voor de kwaliteit. Jantje Beton vindt het uitermate belangrijk dat kindervakanties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en heeft daartoe i.s.m. het Keurmerkinstituut een aantal criteria opgesteld en het zgn. "Jantje Beton VakantieKeurmerk" ontwikkeld.

Het Jantje Beton VakantieKeurmerk staat voor een aantal belangrijke kwaliteitscriteria, zoals de samenstelling van de groepen kinderen, de opleiding van en begeleiding door de vrijwilligers en het activiteitenprogramma. Daarnaast wordt gelet op zaken als voeding, huisvesting, hygiëne, vervoer, veiligheid en bescherming van persoonsgegevens.

Door het invoeren van het Jantje Beton VakantieKeurmerk wordt het mogelijk gemaakt de kwaliteit van vakantiekampen niet alleen te bevorderen, maar ook zichtbaar en controleerbaar te maken. Ouders en verzorgers krijgen meer zekerheden, doordat men weet dat ze hun kroost met kwalitatief goede organisaties mee laten gaan. Bovendien stelt het Keurmerk organisaties beter in staat andere fondsen te werven op lokaal, regionaal en landelijk niveau en kan het voor de vakantieorganisaties een wervend karakter hebben. Vanaf dit jaar is het in het bezit hebben van het Jantje Beton VakantieKeurmerk een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor financiële ondersteuning van Jantje Beton.

Spelen is noodzakelijk voor kinderen, ook tijdens een vakantie.Vakantie is immers een belangrijke vorm van ontspanning. Jantje Beton wil dat zo veel mogelijk kinderen gebruik kunnen maken van kwalitatief goede vakanties. Door het VakantieKeurmerk te ontwikkelen en in te zetten als kwaliteitsinstrument, vraagt Jantje Beton extra aandacht voor de manier waarop kindervakanties georganiseerd worden. Vooral de kwaliteit van en het aantal vrijwilligers dat de kindervakanties begeleidt, acht Jantje Beton van groot belang. Projectleider Machteld van Rees: "Wij willen dat er per groep meer vrijwilligers beschikbaar zijn dan dat normaal minimaal noodzakelijk wordt geacht, zodat de kinderen in ieder geval voldoende aandacht krijgen. Ook moeten de organisaties een afwisselend en actief programma te bieden hebben, dat aansluit bij de belevingswereld van de kinderen."

Mensen die kinderen of vrijwilligers willen aanmelden voor deze kindervakanties, kunnen contact opnemen met Stichting Kico in Rosmalen, telefoon (073) 522 31 91 of YMCA Vakanties in Den Dolder, telefoon (035) 666 87 77.

Jantje Beton is gevestigd in Utrecht en is bereikbaar op telefoonnummer (030) 244 70 00 of per e-mail op info@jeugdfonds.nl. U kunt ook kijken op internet: www.jeugdfonds.nl.

Noot voor de pers/