Gemeente Eindhoven

18 april 2002, no. 63

Pilotproject in Gestel en Lakerlopen

Stadsdeelkantoren in actie tegen overlast aanhangwagens en caravans

De stadsdeelkantoren Gestel en Tongelre starten deze maand in samenwerking met de politie een pilotproject in het stadsdeel Gestel en de Tongelrese wijk Lakerlopen om de overlast van voertuigwrakken en langdurig geparkeerde aanhangwagens, caravans en dergelijke terug te dringen. Zij gaan de eigenaren verzoeken hun voertuig(wrak) te verwijderen.

De stadsdeelkantoren en politie ontvangen regelmatig signalen van bewoners dat op diverse locaties voertuigwrakken, aanhangwagens en recreatievoertuigen staan geplaatst, die niet of nauwelijks worden gebruikt. Het ontsiert het straatbeeld en leidt bovendien tot parkeerproblemen. Het gezamenlijke handhavingsproject moet deze ongewenste situatie een halt toeroepen.

Procedure
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Eindhoven is het verboden om een aanhangwagen, caravan, camper, of een ander dergelijk voertuig langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren en op parkeerterreinen langer dan 14 achtereenvolgende dagen. Voertuigwrakken mogen volgens de APV per definitie niet op de openbare weg staan.
Bewoners die de regels overtreden, krijgen de gelegenheid hun voertuig(wrak) van de weg te verwijderen. Zij worden hierover geïnformeerd via een brief van de gemeente. Als de eigenaar niet bekend is, wordt op het voertuig een opvallende sticker geplakt. Wanneer een eigenaar aan het verzoek geen gehoor geeft, laat de gemeente het voertuig(wrak) verwijderen. De kosten voor het verwijderen en de daaruit voortvloeiende kosten zal de gemeente op de eigenaren verhalen. Wanneer bewoners zelf geen mogelijkheid tot stalling hebben, kunnen ze een stalling huren op diverse plaatsen in en rond Eindhoven.