Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Stijging in eerste kwartaal totaal 11% tot 1,3 miljard

Engeland versnelt exportgroei bloemen en planten uit Nederland

Aalsmeer,18 april 2002

Met een toename van 27% tot 214 miljoen is Engeland de grote aanjager van de Nederlandse export van bloemen en planten in het eerste kwartaal dit jaar. De totale export komt uit op een plus van 11% tot
1,3 miljard. Vorig jaar werd in de eerste drie maanden een toename van
2,4% gerealiseerd. Duitsland blijft met een stijging van 5% tot 430 miljoen steken op minder dan de helft van de gemiddelde toename. Dit blijkt uit de exportstatistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten in Aalsmeer.

De exportstatistieken zijn enigszins vertekend doordat bloemendagen als Engelse Moederdag en Pasen dit jaar eerder vielen en door het gunstige voorjaarsweer, dat de plantenafzet sterk heeft gestimuleerd. Bovendien heeft de introductie van de euro zeker in de eerste twee maanden de prijzen opgedreven.

Engeland uitschieter
De export naar Engeland ligt, na een moeizaam eerste kwartaal in 2001, alweer een jaar lang structureel boven de gemiddelde stijging. Het afgelopen kwartaal werd zelfs een plus van 27% genoteerd, opgebouwd uit een toename met 24% bij de snijbloemen tot 167 miljoen en een stijging met 48% tot 40 miljoen bij de potplanten. Dankzij het mooie voorjaarsweer zijn de vraag en de productie eerder op gang gekomen. Naast dit seizoenseffect valt de exportwaarde bij de planten hoger uit doordat de groothandel steeds meer toegevoegde waarde levert. Van lieverlee schuiven bloemen en planten in Engeland steeds meer op van geschenkartikel tot impulsproduct. De opkomst van het grootwinkelbedrijf als afzetkanaal speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast ligt het bestedingspatroon van Engelse consumenten, dankzij de relatief sterke economie, op een hoog niveau en neemt de belangstelling voor een breder assortiment in een goede kwaliteit toe. Naast de ruimte voor bestedingen door consumenten is volgens het schap ruim 10 jaar geleden met het wegvallen van de grenzen binnen de Europese Unie de basis voor de gunstige afzetontwikkelingen gelegd. Handelsbelemmeringen vielen toen weg.

Compensatie
Vijf jaar geleden lag het aandeel van Engeland in de totale Nederlandse bloemen- en plantenexport in het eerste kwartaal op 9,6%. Met een stijging van 7 procentpunten ligt dit nu op 16,5%. In dezelfde periode kromp het exportaandeel van Duitsland met 9 procentpunten van 42% tot 33% van de exportwaarde. Het achterblijven van Duitsland op de gemiddelde groei van de bloemen- en plantenexport is in de afgelopen vijf jaar dus voor een groot deel gecompenseerd door de toename van de uitvoer naar Engeland.
De kwartaalexport naar Duitsland laat dit jaar een stijging zien van 5% tot 430 miljoen, maar vertoonde vorig jaar een daling van 2%. De export naar Frankrijk, de derde Nederlandse afnemer, blijft weliswaar iets achter bij de gemiddelde toename maar is structureel positief. Met een stijging van 7,3% komt de waarde van de bloemen- en plantenexport dit kwartaal uit op 169 miljoen.

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
jlanning@bloemengroothandel.com
m.rutten@bloemengroothandel.com