NEDAFVALONDERNEMING

VVD voorziet binnenkort één Europese afvalmarkt

De VVD verwacht dat de landsgrenzen voor afval op korte termijn open zullen gaan en dat dan de Europese afvalmarkt een feit zal zijn. 'Als grenzen al niet door Brussel worden opengesteld, zullen ze wel worden open geprocedeerd', aldus het VVD Tweede Kamerlid Klein Molekamp. Het Kamerlid deed zijn uitspraak tijdens een verkiezingsdebat in Zoetermeer, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen.
Klein Molekamp vindt het noodzakelijk dat Nederland zijn afvalbeleid beter afstemt op de ons omringende landen om zo harmonisatie van de afvalregels mogelijk te maken. Hierbij ontkomt Nederland er niet aan water bij de wijn te doen. Minister Pronk geeft in zijn Landelijk Afvalbeheerplan aan dat de grenzen pas zullen opengaan zodra er sprake is van een gelijk speelveld. Klein Molekamp stelt dat Nederland daar niet over gaat maar dat dat door Brussel zal worden bepaald. Juist daarom is het belangrijk dat de minister van VROM alles op alles zet om harmonisatie te bewerkstelligen.
Partij van de Arbeid Kamerlid Feenstra is echter van oordeel dat Nederland bij de Europese harmonisatie moet inzetten op het behoud van de eigen regels en dat juist de buurlanden zich daarop zouden moeten richten. Klein Molekamp deed dit af als illusiepolitiek, omdat de overige Europese landen zich niet aan de Nederlandse regels zullen aanpassen.
8)'Indien Nederland hardnekkig blijft vasthouden aan de eigen regels en de Europese markt straks een feit is, betekent dit dat de Nederlandse afvalbedrijven in een grote achterstandpositie terecht zullen komen', aldus Klein Molekamp.